Јабука родила мање, а боље

БАЊА ЛУКА – У Републици Српској у току је берба јесењих сорти јабуке, чији су приноси нешто мањи у односу на прошлу годину, док је квалитет знатно бољи, саопштено је из Пољопривредног института РС. Стручњаци Института на терену обављају завршне контроле сортне чистоће, квалитета, здравствене исправности и бројног стања садница воћа за јесењи период, а […]

недеља, октобар 10, 2010 / 13:10

БАЊА ЛУКА – У Републици Српској у току је берба јесењих сорти јабуке, чији су приноси нешто мањи у односу на прошлу годину, док је квалитет знатно бољи, саопштено је из Пољопривредног института РС.

Стручњаци Института на терену обављају завршне контроле сортне чистоће, квалитета, здравствене исправности и бројног стања садница воћа за јесењи период, а констатован је квалитетан садни материјал, који може задовољити захтјеве тржишта у погледу квалитета саднице и структуре сортимента.

Када је у питању структура воћних врста у укупној производњи садног материјала, водеће су јабучасте воћне врсте јабука и крушка, затим коштичаве шљива, бресква, трешња и вишња, док је најмање учешће језграстих воћних врста ораха и љешника, чије ће саднице бити дефицитарне на тржишту и мораће се подмирити из увоза.

Из Пољопривредног института истичу да се тренутно у расадницима врше припреме садница за вађење и продају, односно скидање листа са садница, сређивање трапова за њихово квалитетно чување током сезоне продаје и током зимског периода.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *