Ја теби високи представниче, ти мени министре одбране: Кристијан и Сифет искључиво латиницом и новоговором

Министар одбране БиХ Сифет Поџић, са сарадницима, разговарао је 17. марта 2022. године са високим представником за Босну и Херцеговину господином Цхристианом Сцхмидтом (тако стоји у саопштењу које долази искључиво латиницом одувијек) и његовим сарадницима.

недеља, 20 марта, 2022 / 14:22

Иначе међу "сарадницима" (читај колаборационистима) ОХР је цјелокупно политичко и друштвено руководство Ефбиха и нешто ефбиховских Невладинића у Српској.

Наставак пресловљеног саопштења:

Током сусрета Министар се захвалио високом представнику Сцхмидту на интересу да посјети нашу институцију, те га је информирао о тежишним активностима МО и ОС БиХ у времену појачаних сигурносних и економских изазова како у нашој земљи, тако и у цијелој Европи.

Господин Сцхмидт је, такођер, током разговора упознат о кључним задацима Оружаних снага БиХ, као што су процес деминирања, гдје су остварени изванредни резулати, о учешћу у мировним операцијама, као и о процесу рјешавања вишкова наоружања и муниције и пројектима осигурања складишта наоружања и муниције која су у посједу ОС БиХ.

Високи представник се посебно интересирао за могућности и модалитете помоћи МО и ОС БиХ од стране Уреда високог представника кроз ангажман и сарадњу са одговорним државним институцијама, али и о могућим видовима помоћи одбрамбеним институцијама кроз билатералну сарадњу са Савезном Републиком Њемачком.

Током разговора размјењена су мишљења и о статусу неперспективне непокретне војне имовине и војних локација које су спремне за предају ентитетима, а које додатно оптерећују буџет МО БиХ.

Министар Поџић се осврнуо и на потешкоће и изазове које институције одбране БиХ имају услијед недовољних средстава у буџету за одбрану, као и његовим неусвајањем што представља велики проблем како за МО и ОС БиХ, тако и за цијелу државу.

На састанку се разговарало и о негативним импликацијама изазваних блокадом рада државних институција и недоношењем потребних одлука на нивоу Предсједништва БиХ, што у основи онемогућава употребу и ангажман ОС БиХ на испуњењу законом предвиђених мисија и задатака.

Оцијењено је како је од виталног значаја вратити се у институције и преузети одговорност за функционирање свих сегмената друштва на добробит свих народа и грађана у Босни и Херцеговини.

Њ.Е. Сцхмидт је казао да је његова мисија подршка јачању државних институција, њихова функционалност, те је обећао да ће у складу са његовим овластима и компетенцијама помоћи у јачању капацитета Оружаних снага БиХ.

Министар Поџић је захвалио господину Сцхмидту на посјети и казао да упркос чињеници да институције одбране раде у сложеном оперативном окружењу и уз озбиљна ограничења по питању материјалних ресурса, постоји нада и оптимизам заједничког рада и напора на стварању увјета за свеукупни друштвени напредак.Оставите одговор