Извршена прва трансплатација вјештачког органа

Прва трансплантација вјештачког органа у свијету извршена је на универзитетској болници у Стокхолму, гдје су хирурзи једном пацијенту уградили синтетички душник обложен његовим матичним ћелијама. За ову операцију није био потребан донатор, а не постоји ризик да ће вјештачки орган бити одбачен. Хирурзи наглашавају да вјештачки душник може да буде направљен за само неколико дана. […]

четвртак, 7 јула, 2011 / 20:46

Прва трансплантација вјештачког органа у свијету извршена је на универзитетској болници у Стокхолму, гдје су хирурзи једном пацијенту уградили синтетички душник обложен његовим матичним ћелијама.

За ову операцију није био потребан донатор, а не постоји ризик да ће вјештачки орган бити одбачен. Хирурзи наглашавају да вјештачки душник може да буде направљен за само неколико дана.

Пацијент стар 36 година, који болује од рака, осјећа се добро мјесец дана послије трансплантације.

Ову пионирску операцију водио је професор Паоло Макијарини из Шпаније.

Он је изразио наду да би иста техника могла да буде примијењена у лијечењу деветомјесечног дјетета из Кореје које је рођено са деформисаним душником.

Професор Макијарини има десетогодишње искуство у трансплантацијама душника, али за све досадашње операције био је потребан донатор.

Кључ нове технике је у прављењу идентичне реплике пацијентовог душника, због чега није потребан донаторски орган.

Да би се то постигло, британски стручњаци добили су тродимензионалне снимке пацијента из Африке Андемаријама Теклесенбета Бејена. Овај студент геологије тренутно живи на Исланду.

Научници са Универзитетског колеџа у Лондону су уз помоћ ових снимака направили савршену стаклену копију пацијентовог душника, која је потом обложена матичним ћелијама узетим из Бејенеове коштане сржи.

Након два дана, милиони ситних рупа у порозној површини душника биле су попуњене пацијентовим сопственим ткивом и вјештачки створен орган је могао да буде уграђен.