Извозници нафте и гаса: Изједначити цијену ова два енергента

Руски предсједник Владимир Путин позвао је земље извознице гаса да донесу јединствени систем одређивања цијена и да се одупру правилима ЕУ о конкуренцији. Путин је у Москви домаћин Форума земаља извозника нафте /ГЕЦФ/. Руски предсједник је нагласио да је главни приоритет обезбиједити дугорочне стабилне испоруке гаса на глобално тржиште. У коначном саопштењу са самита 13 […]

уторак, 2 јула, 2013 / 09:00

Руски предсједник Владимир Путин позвао је земље извознице гаса да донесу јединствени систем одређивања цијена и да се одупру правилима ЕУ о конкуренцији.

Путин је у Москви домаћин Форума земаља извозника нафте /ГЕЦФ/.

Руски предсједник је нагласио да је главни приоритет обезбиједити дугорочне стабилне испоруке гаса на глобално тржиште.

У коначном саопштењу са самита 13 чланица ГЕЦФ и земље посматрачи изразили су "одлучност да наставе са подршком изједначавања цијене гаса са нафтом и нафтним производима како би се обезбиједиле фер цијене и стабилан развој ресурса природног гаса".

Путин је стао у одбрану дугорочних уговора којим се клијент обавезује да ће гас куповати по одређеним цијенама више деценија и од чега је Русија недавно морала да одустане усљед притиска неких европских држава.

Поједине чланице ЕУ не желе да се повежу цијене нафте и гаса због све већих испорука плина у протеклих неколико година захваљујући процвату тржишта течног гаса.