Извоз бије свијетло оружије: Србија продала Лазар-3 Туркменистану

– Ово је прва продаја "Лазара 3" у иностранство. Ми смо продали "Нору Б52" – самоходну хаубицу и то Мјанмару, Бангладешу, Кенији и једној земљи ЕУ, а то је Кипар и наравно, купац самоходних хаубица је и Војска Србије.

уторак, 23 марта, 2021 / 09:02

Значи, сада "Лазар 3" иде у Туркменистан, што значи да се отварају друга тржишта за то борбено возило. Велики значај ове продаје је то што тиме "Лазар 3" добија међународну референцу – рекао је Лазански, који је осим у Москви, нерезидентни амбасадор Србије у Туркменистану.

– Велика вест за српску војну индустрију и за привреду Србије јесте да је компанија "Југоимпорт СДПР", која је иначе интегратор војне индустрије Србије, продала борбена возила пешадије "Лазар 3" Туркменистану.

Пошто сам ја, осим у Русији, и амбасадор Србије и у Туркменистану на нерезиденцијалној основи, ускоро ме очекује службена посета тој земљи и подробније ћу се интересовати како иде војно-техничка сарадња између војне индустрије Србије и Туркменистана. У сваком случају, то је одлична вест не само за компанију "Југоимпорт СДПР", него и за њене кооперанте, зато што је то први пут да борбено возило пешадије "Лазар 3" продајемо једној земљи у Азији.

Дакле, "Лазар 3" до сад није продаван изван Србије, до сад га је купила само Војска Србије и сад је поручена једна одређена количина за Туркменистан. Надам се да ће овај првобитни број бити и увећан. У сваком случају, то је велико признање нашој војној индустрији, посебно компанији "Југоимпорт СДПР", јер на тржишту возила те категорије – између борбеног транспортера и борбеног возила пешадије – имате јако пуно добрих и ако је "Лазар 3" успео да се избори за пласман у Туркменистану онда то значи да је то возило заиста врло квалитетно – каже Лазански.