Извјештај из партијске државе: Додикова "сјеча" директора

На прес конференцији 10. октобра предсједник Српске и будући српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да су неки чланови владајуће коалиције (СНСД-ДНС-СП) радили за опозицију током избора и да ће претрпити санкције.

уторак, 16 октобра, 2018 / 12:49

"Већ сад имамо неке који су из те већине, а нису радили за интересе коалиције и ми нећемо прихватити њихово учешће с нама у коалицији. Неки су радили против наших кандидата у Бањалуци, а припадају нашим коалиционим партнерима и то ће бити испитано. Све што није у складу са законом биће процесуирано", рекао је Додик и "запријетио" да сви они који за које постоје минимални и сигурни докази да нису радили за коалицију неће остати "на директорским мјестима".

Одмах је назначио да, између осталих, мисли да директорку Шумског газдинства у Котор Вароши, која је, према Додиковим ријечима, на изборима радила за опозицију. Директор Шумског газдинства "Врбања” у Котор Варошу Далиборка Керезовић Дамјановић разријешена је дужности сљедећег дана.

НН из Путева

Kojи дан касније припадници Полицијске управе Источно Сарајево доставили су Окружном јавном тужилаштву Источно Сарајево извјештај о почињеном кривичном дјелу против лица чији су иницијали Н.Н. (39) из Источног Новог Сарајева, због постојања основа сумње да је починило кривично дјело принуда.

Одмах је било јасно да је ријеч о Ненаду Нешићу, в.д. директора ЈП "Путеви РС" и кадру ДНС-а за Парламентарну скупштину БиХ.

"За лице Н.Н. постоји сумња да је као одговорно лице у јавном предузећу, озбиљном пријетњом и вријеђањем принудио директора предузећа из Источне Илиџе да, као овлаштено лице, изврши одређене грађевинске радове у вриједности од око 155.000 КМ, након чега је то и извршио", саопштено је из Полицијске управе Источно Сарајево.

"Лице Н.Н. је вршило притисак и вријеђање уцијенама на друго лице да изврши одређене грађевинске радове након чега су ти грађевински радови изведени у вриједности од 155.000 КМ", речено је у полицији.

Црни Груја и куповина прасетине

У истој серији – непровјерено и не нужно везано за Додикову пријетњу – "играо" је јуче и Ново Грујић, директор предузећа "Депот" које управља депонијом у Бањалуци и који је саслушан је у полицији због сумње да је куповао гласове на Општим изборима у БиХ.

Грујић је демантовао да је куповао гласове, али тврди да је у полицији саслушан у својству свједока.

За Српска инфо је изјавио да је у име изборног штаба ДНС био задужен за подјелу ланч пакета за чланове бирачких одбора и посматраче ДНС у Бистрици, Борковићима, Бронзаном Мајдану, Голешима, Пискавици и Горњој Пискавици.

"Од странке сам добио пакете у којима су били сендвичи и јабуке. То сам појачао храном и пићем које сам ја купио, јер сам претпоставио да је то мало хране за око 20 часова рада. Имам фискални рачун за све. Купио сам 12 тегли краставаца, 12 хљебова, 12 фета сира, 24 воде, 24 "Коле” и 24 пива. Пиво нису узели сви, подијелио сам само четири или пет. Дан раније испекао сам два прасета од по 30 килограма. Све сам то дијелио", прича Грујић, који новинама доставио фотогарије хране и фиксланог рачуна.

Ново Грујић је некадашњи посланик у НСРС, члан је Демократског народног савеза. У ДНС је прешао из Српске радикалне странке РС 2010. године у којој се прославио билборд-кампањом на којој је био обучен као Карађорђе уз натпис "Црни Груја".

Одборнички мандат у градској скупштини у Бањалуци је освојио два пута, 2012. и 2016. године

Поповић се "не да "

У понедјељак је смијењен Директор Рудника и термоелектране Угљевик, Ђорђе Поповић, кадар ДНС-а.

Атв је објавила да је за вршиоца дужности директора РИТЕ Угљевик, на период од 60 дана, именован Чедомир Стојановић из Бијељине.

"Данас је била сједница Надзорног одбора РиТЕ Угљевик и директор Поповић је смијењен. Надзорни одбор има обавезу да, како кажу, повремено прати рад чланова Управе и у складу са својом обавезом Надзорни одбор је донио одлуку о смјени директора Ђорђа Поповића. Оцијењено је да рад директора Поповића није задовољавајући, било је ту више разлога, неки од њих се тичу погонске спремности почетка ремонта у претходној години, непоштовање одлука Владе Републике Српске и тако даље", истакао је Максим Скоко, в.д. предсједника Надзорног одбора РиТЕ Угљевик.

Међутим, Ђорђе Поповић тврди да је његова смјена незаконита и најављује пријаве против предсједника Надзорног одбора и чланова који су гласали за смјену.

Поповић објашњава да је ова одлука Надзорног одбора незаконита те да ће он искористити све правне основе како би је поништио.

– По статуту РиТЕ, те члану 58, директор је обавезан да обустави до извршења сваки акт органа предузећа за који сматра да је противан Закону и у томе писмено обавијестити орган који је донио предметни акт – рекао је Поповић за ИнфоБијељина.

Додаје да уколико, по овом Статуту, орган који је донио акт из претходног става овог члана не усклади тај акт са важећим прописима у року од 30 дана од дана када је примио обавјештење директора, директор ће у даљем року од осам дана покренути поступак за оцјену његове законитости.

– Пошто је акт потпуно незаконит, исти је одмах обустављен од извршења. Против предсједника Надзорног одбора и чланова који су гласали "за” биће поднесене одговарајуће пријаве надлежном тужилаштву, због основа сумње да су починили кривична дјела злоупотребе положаја или овлашћења – категоричан је Поповић.2 КОМЕНТАРА

 1. Чиста глума, као што сам неки дан писао, дозволили керовима Марка Пола да купују гласове у име читаве коалиције и одмах објавио да ће мандатар бити из Секте.
  Пошто су свуда проваљени, први Васковић објавио списак за асфалтирање,асфалт по списку и што рече Никола три пута јачи од Секте.
  У Брчком исто,радили са будалама који су сликали гласачки листић и сада носе телефон около са причом да су гласали за опозицију а на слици Марко Поло кандидат број 11 на прошлим изборима био код Пичкоусте луде дал број 3 ако се добро сјећам.
  И сада овом маглом глуме поштење.
  Фуј.
  ПС: Сад ми је јасно зашто је Гладни свратио неко вече у Брчко.
  Вјероватно су Поло и Пинокио питали газду Секте чита ли Васковића везано за Гладног кад је већ одлучио да глуми главосјечу.
  И то је било довољно да се Гладни усере, сакрије ауто под стреху ( боји се хеликоптера).
  Унезвијерен оде узета му је његова трећина.