Извјештај из Херцеговине: Одсјечени Калиновик и Источни Мостар

Након непроспаване ноћи ситуација у Херцеговини није се много поправила. Пише: Радован Паповић И даље је већина путева затрпана и блокиране, многи мјештани одсјечени а цијела регија има озбиљних проблема са снадбиејвањем водом, електричном енергијом и животним намирницама. Калиновик је и даље одсјечен од свијета, сви путеви заметени и блокирани а сва доступна механизација непресано […]

понедељак, 6 фебруара, 2012 / 14:15

Након непроспаване ноћи ситуација у Херцеговини није се много поправила.

Пише: Радован Паповић

И даље је већина путева затрпана и блокиране, многи мјештани одсјечени а цијела регија има озбиљних проблема са снадбиејвањем водом, електричном енергијом и животним намирницама.

Калиновик је и даље одсјечен од свијета, сви путеви заметени и блокирани а сва доступна механизација непресано ради на рашчишћавању снијежних намета који достижу и пет метара у појединим мјестима. Очекује се да би данас из Бање Луке у Калиновик требало да стигне додатна механизација и помогне пробој до мјеста. Мјештани из Калиновика на све начине апелују на надлежне да хитно пробију путну комуникацију јер мјесто нема електричну енергију, не раде трговине и нема основних животних намирница.

Један од мјештана из околних села синоћ је извијестио да је једна старија особа преминула од посљедица смрзавања, али да је до ње немогуће доћи.

Источни Мостар у потпуности је одсјечен, сви путеви су блокирани али се због недостата механизације и људства не ради на њиховом рашчишћавању. Према најавама Републичке управе цивилне заштите током дана би требало да ужадима из хеликоптера избаце неколико младића, како би направили простор за слијетање хеликоптера са храном и лијековима.

У мјесту Зијемља (Источни Мостар) више од 50 људи је остало затрпано у својим кућама, од четвртка навече са њима не постоји никакав контакт али ни послије пет дана они нису проглашени несталима нити надлежни трагају за њима. Јутрос рано око 6 часова у програму Радија РС један мјештанин села Зијемља је смс поруком упозорио да је ситуација катастрофална, немају хране ни воде, затрпани су данима и животи су им угрожени.

Надљудски напори и ангажман цијеле заједнице резултовао је да јутрос око 3:15 часова буде пробијен пут Гацко-Невесиње и на њему успостављена минимална комуникација. Пут према Мостару и Калиновику из Невесиња је и даље блокиран и није у функцији. У блокади је и пут Гацко-Тјентише али се константно ради на његовој деблокади.

Затворени су и путеви Љубиње – Билећа и Берковићи-Билећа, гдје је неколико десетина села одсјечено од свијета. Најтеже је у селу Горњи Давидовићи код Билеће гдје незапамћени снијежни наноси од скоро два метра су цијело село затрпали.

Велики број села у околини Гацка који се напајају са далековода „Кула“ је и даље без електричне енергије, а одсјечено је 16 села из мјесних заједница Автовац и Брљево. Посебно тешка ситуација је у селима око Фазлагића Куле гдје су мјештани одсјечени од четвртка, немају електричне енергије а помоћ у храни и лијековима им је протеклих дана достављана хеликоптером. Механизација убрзано ради на пробијању пута до њих јер је остало заробљено неколико стотина мјештана, као и једна новорођена беба.

У мјесту Чемерно је ноћас оспособљена минимална комуникација па су околна мјеста повезана са Гацком али и даље траје блокада путева Чемерно-Тјентише и Чемерно-Зеленгора.

Комплетна механизација Рудника и термоелектране Гацко као и свих приватних предузећа је на располагању надлежнима и укључена је у чишћење снијежних наноса.

Данашњи временски услови не иду на руку у борби са природом. Јутрос од 8 часова у цијелој Херцеговини пада снијег, пропраћен снажном мећавом и мразом. Јутрос је на Чемерну измјерно -22 степена целзијуса. Висина снијежног покривача у Херцеговини па у Билећи износи 17ЦМ, у Љубињу 45, Берковићима 60, Гацку, 75, Невесињу 90 а у Источном Мостару и Калиновику снијег је већи од једног метра. Усљед данашње мећаве и снажног вјетра, могло би доћи и до формирања снијежних наноса високих неколико метара.