Извјештај ЕК: Напредак, али ограничен

БиХ остварила је ограничен напредак у остваривању политичких критеријума и развоју капацитета неопходних на путу ка ЕУ, констатује се у овогодишњем Извјештају о напретку Европске комисије. Према извору из ЕУ, БиХ је остварила ограничан напредак највећим дијелом почетком ове године када је формиран Савјет министара БиХ, усвојен буџет, те донесен Закон о државној помоћи који […]

среда, октобар 10, 2012 / 09:13

БиХ остварила је ограничен напредак у остваривању политичких критеријума и развоју капацитета неопходних на путу ка ЕУ, констатује се у овогодишњем Извјештају о напретку Европске комисије.

Према извору из ЕУ, БиХ је остварила ограничан напредак највећим дијелом почетком ове године када је формиран Савјет министара БиХ, усвојен буџет, те донесен Закон о државној помоћи који је важан на путу БиХ ка ЕУ.

Тај период постизања одређених позитивних резултата је трајао до краја јуна након чега је примијећено успоравање у смислу доношења реформи неопходних на путу БиХ ка чланству у ЕУ.

Политички гледано, лидери политичких партија у БиХ постигли су ниво консензуса који је омогућио доношење неколико битних одлука, истичу из ЕУ.

Брисел сада, када су окончани локални избори, очекује да ће политички лидери наставити у том добром правцу и када је ријеч о провођењу одлуке Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету "Сејдић и Финци".

Извор у ЕУ подсјетио је на састанак политичких лидера који је одржан 27. јуна у Бриселу и који је резултирао Мапом пута за коју званични Брисел и даље вјерује да је основа према којој БиХ треба напредовати ка ЕУ.

Када је ријеч о међустраначком превирању у БиХ, извор из ЕУ истакао је да то умногоме успорава европски пут, те да би сада, након локалних избора, било за очекивати да ће се политички лидери фокусирати на реформе непоходне за европски пут БиХ.

Европска комисија ће данас представити изјештаје о напретку за земље које су на путу ка чланству у ЕУ, у којима ће се ове године посебна пажња посветити, али и дати препоруке, у вези са владавином закона, економским питањима у контексту економске кризе, те слободом говора, што је питање које је веома важно за ЕУ.

Европска унија планира да ИПА фондове реализује у још већој мјери у 2013. години и да земље у раним фазама имају користи од тога.

Посебан акценат ставља се на питања везана за регионалну сарадњу и добросусједске односе у процесу проширења у ЕУ.

Када је ријеч о земљама западног Балкана, посебна пажња ће бити посвећена регионалној сарадњи, питању веома важном за стабилност региона.

Извор у ЕУ је указао и да процес проширења у земљама западног Балкана не би требало да буде монопол једне партије, већ да се много бољи резултати постижу када читаво друштво даје допринос и када постоји широки политички консензус.

Када је ријеч о напретку Србије према ЕУ, у Извјештају о напретку се истиче да је ова земља прошла комплексан период који је карактерисао другорочан изборни процес и изражена је нада да ће актуелне власти убрзати ствари, а напредак Србије ће се и даље гледати кроз призму дијалога Београда и Приштине.

Европски комесар за проширење Штефан Филе данас ће представити у Европском парламенту годишњи Извјештај о напретку БиХ и осталих земаља западног Балкана у европским интеграцијама. /Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *