Извињење Пољске због хапшења Белјатског

Пољски министар иностраних послова Радослав Сикорски данас се јавно извинио због тога што је његова земља послала информације бјелоруским властима које су довеле до хапшења водећег активисте за заштиту људских права Алеса Белјатског. Бјелоруска финансијска полиција ухапсила је Белјатског на основу оптужби за утају пореза. Његова организација за заштиту људских права саопштила је да је […]

петак, 12 августа, 2011 / 15:31

Пољски министар иностраних послова Радослав Сикорски данас се јавно извинио због тога што је његова земља послала информације бјелоруским властима које су довеле до хапшења водећег активисте за заштиту људских права Алеса Белјатског.

Бјелоруска финансијска полиција ухапсила је Белјатског на основу оптужби за утају пореза. Његова организација за заштиту људских права саопштила је да је хапшење политички мотивисано, те да влада Александра Лукашенка и даље наставља са притисцима на политичке неистомишљенике.

Пољски тужиоци прослиједили су Бјелорусији информацију о банковном рачуну Белјатског у Пољској, која је, како је саопштио пољски огранак Хелсиншког комитета за заштиту људских права, и довела до хапшења Белјатског .

"Нисмо могли да вјерујемо да је Пољска открила информацију о једном од кључних активиста", рекла је директор пољског огранка Хелсиншког комитета Данута Прзивара.

Из канцеларије пољског државног тужиоца данас је саопштено да је покренута истрага о томе ко је одговоран за одавање информације Бјелорусији, упркос инструкцијама добијеним од МИП-а да се обрати посебна пажња у рјешавању сличних захтјева Минска.

"Извињавам се у име Републике Пољске. Упркос упозорењима МИП-а, начињена је грешка која је за сваки прекор.Удвостручићемо напоре за подршку демократији у Бјелорусији", навео је Сикорски на свом профилу на друштвеној интернет страници "Твитер"

Пољска је тренутно предсједавајућа ЕУ.

ЕУ и САД су увеле забране путовања и друге санкције Лукашенку и осталим званичницима након што је предсједник Бјелорусије освојио четврти мандат на изборима у децембру 2010. године, који су окарактерисани као намјештени.