Израелски експерт за Холокауст: Јасеновац је страшнији од Аушвица

Канонизација хрватског бискупа Алојзија Степинца била би сама по себи злочин, изјавио је професор доктор Гидеон Грајф, израелски експерт за Холокауст.

среда, 26 јула, 2017 / 12:07

Према његовим ријечима, људи који намјеравају да га канонизују су злочинци који се подсмјехују жртвама Јасеновца, логора који је по звјерствима био страшнији и од Аушвица.

Професор Грајф, који је главни историчар израелског Института за образовање, документовање и истраживање Холокауста "Шем олам", рекао је у разговору за "Новости" да су он и предсједник института рабин Абрахам Кригер дошли у Београд да "изразе противљење хрватским покушајима да преиначе историју".

"Када је ријеч о кардиналу Алојзију Степинцу, рећићу вам кратко: Његова канонизација је сама по себи злочин, а људи који намјеравају да га канонизују су злочинци. То је подсемјехивање жртвама. Свако ко је подржавао злочиначки режим попут усташког не заслужује никакву награду", рекао је Грајф.

"Чак не знају ни у којој је држави био, а камоли да га лоцирају. А историја убијених у Јасеновцу није само историја смрти, већ историја о звјерствима, злу, садизму и нечовјештву. У концентрационим логорима које су водили Хрвати смрт је сматрана врхунском вриједношћу", наводи Грајф.

Он је навео да се логор Јасеновац и други из његовог "система" разликују од осталих нацистичких логора зато што су према свједочењима преживјелих мучења у Јасеновцу била много монструознија него у Аушвицу и осталим нацистичким логорима и зато што је настао и постојао без учешћа њемачких војника.

"Био је то пакао на земљи. Зато су у Јасеновцу хрватске руке потпуно прекривене крвљу", оцијенио је Грајф.

Професор Грајф који се у посљедње двије године бави проучавањем Јасеновца и најављује објављивање књиге "Јасеновац- Аушвиц Балкана", наводи да је Јасеновац јединствен и по томе што је имао логоре за дјецу.

"Нијемци су имали логоре за жене, мушкарце или мјешовите у којима су са одраслима била и дјеца. А Хрвати су отишли корак даље и имали чак дјечје логоре. Страхота", рекао је Грајф и додао да је "страшна и неоспорна истина" да су чак и њемачки официри при посјети Јасеновцу и другим логорима у Хрватској били згранути бруталношћу коју су у њима видјели.

Професор је потом подсјетио да је тако 10. јула 1941. њемачки војни аташе у Загребу Едмонд фон Хонстенау написао Хајнриху Химлеру да су њемачке трупе "нијеми свједоци бруталности усташа над Србима, Јеврејима и Ромима".

Професор је навео да је због свих страхота које је сазнао о жртвама Јасеновца у посљедње двије године, одлучио да дио свог рада посвети њиховим животима истакавши да је сигуран да "њихове убице Хрвати са својим пријатељима" неће успјети да "избришу трагове злочина, поново пишу историју и да изврну чињенице".

(Танјуг/Б92)2 КОМЕНТАРА

  1. Svaka cast za ovog Jevreja.Sreca pa se oni bore i za sebe i za nas. A mi Srbi kakvi smo sjedamo za stol sa Jezuitima i pregovaramo je li Stepinac bio ili nije zlocinac. Kad kazes Srbi pisi sranje. Ove starije generacije Srba su toliko nakaradne i sjebane komunizmom i pohlepom za materijalnim da ce ih djavo odnijeti. A mi mladji Srbi koji bi da imamo priliku radili kako treba naravno nema nas nigdje.

  2. Професор Грајф, који је главни историчар израелског Института за образовање, документовање и истраживање Холокауста „Шем олам“, рекао је у разговору за „Новости“ да су он и предсједник института рабин Абрахам Кригер дошли у Београд да „изразе противљење хрватским покушајима да преиначе историју“.

    Blo bo ucinkovitije ta pitanja otvoriti u Hrvatskoj,…