Израелска делегација у Доњој Градини

Делегацију Израела на помену и парастосу у Спомен-подручју "Доња Градина" 12. маја предводиће замјеник министра иностраних послова Зев Елкин. Већ традиционално присуство делегација из Израела на помену и парастосу у Спомен-подручју "Доња Градина" ове године биће бројније и разноврсније него икад, а програм ће бити обогаћен новим садржајем. Први пут ће ове године помену и […]

среда, 8 маја, 2013 / 08:30

Делегацију Израела на помену и парастосу у Спомен-подручју "Доња Градина" 12. маја предводиће замјеник министра иностраних послова Зев Елкин.

Већ традиционално присуство делегација из Израела на помену и парастосу у Спомен-подручју "Доња Градина" ове године биће бројније и разноврсније него икад, а програм ће бити обогаћен новим садржајем.

Први пут ће ове године помену и парастосу присуствовати званична делегација израелског Министарства иностраних послова /МИП/, предвођена Елкином и замјеником генералног директора МИП-а за Евроазију Аном Азари.

"Овим се блиски лични односи појединих лидера из Израела и Републике Српске додатно претачу у институционалне односе", изјавио је Срни помоћник шефа Представништва Републике Српске у Израелу Александар Николић.

Нерезидентни амбасадор Државе Израел за БиХ Давид Коен биће један од предводника дипломатског кора на помену и парастосу у Доњој Градини.

Двије делегације Модина – града партнера Бањалуци, присуствоваће помену и парастосу у Доњој Градини.

Градоначелник Модина Хаим Бивас предводиће званичну делегацију, у којој ће бити и начелник Управе образовања Модина Батија Орбух-Шохен, док ће помену присуствовати и 20-члана делегација Омладинског савјета Модина.

Делегација израелског МИП-а је своју посјету БиХ временски ускладила са поменом у Доњој Градини, у оквиру које ће посјетити Сарајево, Мостар и Бањалуку.

Члановима Омладинског савјета Модина, најбољим средњошколцима у том граду, који су јуче допутовали у Бањалуку, Николић је прије посјете уприличио серију припремних предавања о Републици Српској, Бањалуци, историји Јевреја у БиХ и систему логора смрти Јасеновац.

Током предавања кориштене су мапе и промотивни филмови Туристичке организације Републике Српске, а у дијелу посвећеном страдању у централном јасеновачком стратишту – Доњој Градини приказан је филм Симе Брдара "А Бог је ћутао", стравично и упечатљиво свједочанство преживјелог Цадика Данона.

Млади Модинци ће, у оквиру четворогодишње размјене са бањалучком Гимназијом, бити смјештени код својих вршњака у највећем граду Српске.

Током састанака званичних делегација биће разматрана и асистенција Модина у сарадњи Републике Српске са чланицама привредних комора у Израелу.

Начелник Управе образовања града Модина Батија Орбух-Шохен посјетиће бањалучку Гимназију и са бањалучким колегама сагледати додавање одговарајућих садржаја у области образовања два града.

Предвиђена је заједничка дебата два омладинска савјета у Малој сали Народне скупштине Републике Српске.

Новина овогодишњег израелског учешћа биће одржавање намјенског тродневног семинара Међународне школе Јад Вашема из Израела у Козарској Дубици, прије свега за наставнике историје из поткозарских општина. Семинар ће водити др Хава Барух.

"Драго ми је да је Јад Вашем препознао наше напоре и стручну оспособљеност за уврштавање подучавања о холокаусту у наставни програм Педагошког завода Републике Српске", изјавио је Николић и додао да је јулски семинар у Јерусалиму од централног значаја.

"Посебно је важно њихово уважавање градње националног идентитета у Републици Српској колективним и светим памћењем геноцида током НДХ", навео је Николић.

Према његовим ријечима, ово представља подршку дугогодишњим напорима Његовог преосвештенства владике липљанског Јована /Ћулибрка/ у вези са тим питањем.

Николић је рекао да је одлична координација Представништва Републике Српске у Израелу са факторима из Српске, који дају свој допринос Одбору за организацију помена и парастоса у Доњој Градини.

Он је у том смислу посебно издвојио кабинет предсједника Републике Српске, кабинет предсједника Владе, кабинет предсједника Народне скупштине, Министарство за економске односе и регионалну сарадњу, Министарство просвјете и културе, МУП Српске, град Бањалуку, општину Козарска Дубица, Јавну установу Спомен-подручје "Доња Градина", бањалучку Гимназију и Омладински савјет из Бањалуке.

"Нема сумње да Представништво Републике Српске у Израелу може бити поносно и на сарадњу са разноврсним израелским факторима у вези са овом темом, што је свакако и израз њиховог високог степена поштовања према предсједнику Републике Српске Милораду Додику и шефу Представништва Српске у Израелу Арију Ливнеу“, истакао је Николић.

Организациони одбор за обиљежавање парастоса и помена жртвама усташког геноцида у Доњој Градини, на сједници Одбора која је одржана 19. фебруара ове године у Бањалуци, утврдио је термин одржавања ове манифестације – 12. мај.

На сједници Одбора договорено је да Меморијална академија, поводом обиљежавања овог догађаја, буде одржана 8. маја 2013. године у Банском двору у Бањалуци.

На Меморијалној академији биће изведен Ораторијум „Јасеновачка голгота“, уз учешће око 60 музичара Бањалучке и Новосадске филхармоније и три хора из Републике Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је и предсједник Организационог одбора, изразио је увјерење да ће овај догађај и ове године бити достојанствено обиљежен, успјешно организован и посјећен.Оставите одговор