Израел: У сијенци рата у Гази опстаје Нетањахуова влада

Кључни коалициони партнер у Влади Израела, министар образовања Нафтали Бенет најавио је данас да неће поднијети оставку, чиме су бар за сада одгођени пријевремени избори.

понедељак, 19 новембра, 2018 / 15:30

Бенет је ракао да његова партија Јеврејски дом (Бајт Хајехуди) даје премијеру Израела Бењамину Нетањахуу још једну шансу, упркос кризи насталој због постизања прекида ватре у сукобима са палестинским екстремистима у Гази, пренио је Асошиејтед прес.

Очекивало се да ће Бенет објавити повлачење своје партије из коалиције, због чега би Нетањаху остао без парламентарне већине и морао да позове на пријевремене изборе. Аналитичари су процјењивали да би се избори могли одржати у марту.

Криза Владе Израела настала је послије неуспјелог упада прерушених припадника израелских одбрамбених снага на југ појаса Газе 11. новембра, када је погинуло седам Палестинаца, укључујући командира Хамаса и једног израелског потпуковника.

Услиједило је жестоко ракетирање југа Израела, какво се не памти од рата Хамаса и израелске војске у Гази 2014. године.

Палестински екстремисти испалили су у понедјељак и уторак претпрошле седмице 460 ракета и минобацачких пројектила на Израел, а израелска војска је одговорила ударима из ваздуха на 160 мета.

Погинуло је још седам Палестинаца, а на израелској страни једна особа када је ракета пала на стамбену зграду.

Министар одбране Израела Авигдор Либерман поднио је оставку у сриједу, дан након постизања прекида ватре посредством Египта. Он се, као и Бенет, залагао за оштрији одговор на нападе из Газе.

Бенетова одлука да остане у влади је изненађујућа, наводе израелски медији јер је најављивао да ће се повући пошто Нетањаху није пристао да му да портфељ Министарства одбране. Нетањаху је синоћ објавио да ће он бити задужен за то министарство.

Бенет је данас само критиковао одбрамбену политику владе али је рекао да ће подржати Нетањахуа на позицији министра одбране у покашају да превазиђе "дубоку безбедносну кризу".

Он је изјавио да је одлучио да стоји уз премијера и да не испуни ултиматум о напуштању владе.

Иако је оцијенио да "брод израелске безбједности плови у погрешом правцу" и да је Израел престао да побјеђује од другог рата у Либану 2006, те да се мисли да нема одговора на терор, ракете и минобацачке пројекетиле, Бенет сматра да одговор ипак постоји и да се Израел се може вратити побјеђивању.

Нетањахуова владајућа коалиција упркос таквој одлуци Бенета сада има само 61 од укупно 120 посланика у израелском парламенту Кнесету, због изласка Либерманове партије.