Израел: Нетанијаху прогласио побједу и позвао десничаре у коалицију

Десничарски Ликуд израелског премијера Бењамина Нетанијахуа извојевао је изнеђујућу, глатку побједу на јучерашњим општим изборима, јавили су рано јутрос израелски медији. Након што су пребројани скоро сви гласови исти извори наводе да ће Ликуд имати 30 мјеста у парламенту – Кнесету са укупно 120 посланика, а главни ривал, Ционистичка унија лијевог центра, 24. Раније излазне […]

среда, март 18, 2015 / 08:04

Десничарски Ликуд израелског премијера Бењамина Нетанијахуа извојевао је изнеђујућу, глатку побједу на јучерашњим општим изборима, јавили су рано јутрос израелски медији.

Након што су пребројани скоро сви гласови исти извори наводе да ће Ликуд имати 30 мјеста у парламенту – Кнесету са укупно 120 посланика, а главни ривал, Ционистичка унија лијевог центра, 24.

Раније излазне анкете сугерисале су мртву трку између те двије партије. Ако извјештаји о глаткој побједи буду потврђени значи да ће у Израелу бити оформљена још једна влада предвођена Нетанијахуом.

Њему ће бити потребна подршка других партија да оснује коалицију, али му то неће бити тешко. Он је већ рекао да је разговарао а другим десничарским лидерима о формирању нове владе " без одлагања", како је рекао.

Одмах након затварања биралишта, синоћ у 22 сата по локалном времену, Нетанијаху је прогласио велику побједу за Ликуд. Та партија је по финалним испитивањима јавног мњења заостајала за четири мјеста за Ционистичком унијом. Нетанијаху је на Твитеру написао да је победа постигнута " упркос свим очекивањима."

Активисти Ликуда играли су и пјевали синоћ одмах након што су ТВ станице објавиле резултате излазних анкета, јавио је Би- Би- Си. Ликудовци су одмах схватили да ће њихов пут ка формирању коалиције бити једноставнији.

Лидер Ционистичке уније Исак Херцог је оспорио је Нетанијахуову проглашење побједе, рекавши да је убијеђен да ће он формирати нову владу.

Неопходно је да коалиција има бар 61 посланички мандат. Ни једна партија у Израелу од првог гласања 1949. године није освојила апсолутну већину.

Излазне анкете показале су да је коалиција арапских израелских партија Заједничка листа освојила 13 мјеста и постала трећа снага по снази у израелском парламенту.Финални резултати показују да би могла да има једног посланика више.

Премијер Нетанијаху је последњих дана кампање најавио да држава Палестина неће бити створена ако он четврти пут постане премијер, што представља драматичну промјену ранијег става.Оставите одговор