Изложба о сакралној архитектури Бањолучке епархије

У просторијама Архива Републике Српске вечерас је свечано отворена изложба "Сакрална архитектура Бањалучке епархије на њеном садашњем простору од Миланског едикта до краја средњег вијека".

субота, 15 маја, 2021 / 20:02

Изложбу је приредио Архив у сарадњи са Удружењем архивских радника Републике Српске, а поводом овогодишњег обиљежавања Ноћи музеја.

Аутори изложбе су Славољуб Лукић, Бојан Вујиновић и Марко Јанковић.

"Изложба говори о сакралним објектима, црквиштима, манастириштима, базиликама и осталим облицима ове архитектуре. Покушавамо да кажемо да Српска није само оно што презентујемо посљедњих тридесетак година. Она је на неки начин и наш идентитет готово 13 вијекова", рекао је Срни Бојан Вујиновић.

Он је рекао да је на том плану најрепрезентативнији локалитет град Балкис, који је, највјероватније, најстарије епископско сједиште на простору данашње Српске.

"И самим тим извор хришћанства за једну ширу регију", каже Вујиновић и додаје да треба више улагати у локална археолошка истраживања.

Један од аутора изложбе и теолог Славољуб Лукић каже да је циљ показати континуитет вјерског живота, сакралне архитектуре и црквене писмености на овим просторима.

"Тиме показујемо да је на подручју Бањалучке епархије у континуитету постојао активни вјерски живот. Дакле, јесмо овдје живјели, живимо и данас и наша морална и свака друга обавеза јесте да овдје останемо", рекао је Лукић.

Директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић рекао је да се изложба може погледати у наредних мјесец дана.

"Циљ је да је види што више грађана Бањалуке а касније и других градова, не само у Српској већ и у Србији", најавио је Стојнић.

Послије отварања изложбе, којем су присуствовали помоћник министра просвјете и културе Српске Тања Ђаковић и бројне званице из јавног, политичког, вјерског и културног живота Бањалуке, уприличен је пригодан коктел у дворишту Архива.