Изложба Моје Јадовно стиже у Источни Стари Град

У Народној библиотеци Источни Стари Град данас ће бити отворена изложба „Моје Јадовно“, којом је представљена монструозност злочина почињеног 1941. године у комплексу усташких логора Госпић – Јадовно – Паг. Директор Народне библиотеке Источни Стари Град Саша Радовић изразио је задовољство што ће изложба "Моје Јадовно", чији су аутори Предраг Лозо, Драгослав Илић и Душан […]

петак, мај 10, 2013 / 08:36

У Народној библиотеци Источни Стари Град данас ће бити отворена изложба „Моје Јадовно“, којом је представљена монструозност злочина почињеног 1941. године у комплексу усташких логора Госпић – Јадовно – Паг.

Директор Народне библиотеке Источни Стари Град Саша Радовић изразио је задовољство што ће изложба "Моје Јадовно", чији су аутори Предраг Лозо, Драгослав Илић и Душан Басташић, бити представљена грађанима и у просторијама ове библиотеке.

Радовић је рекао Срни да је изложба "Моје Јадовно" представљена 22. априла ове године у галерији Културног центра Источно Ново Сарајево те да су исту поставку могли видјети и грађани Њујорка.

У комплексу логора смрти Јадовно, према до сада прикупљеним подацима који нису коначни, страдало је и више од 170 Срба из Сарајева и околине.

Да је број Срба страдалих у Независној Држави Хрватској /НДХ/ трагично велики указује чињеница да је у комплексу усташких логора Госпић, Јадовно и Паг за само 32 дана његовог постојања убијено 40.123 људи, највише Срба, али и Јевреја и осталих.

Први усташки концентрациони логор у НДХ, Даница, основан је 15. априла 1941. године у Дрењу покрај Копривнице, а прве масовне ликвидације заточеника усташе су проводиле у Јадовну, те у логорима на острву Пагу, који су били дијелови усташких концентрационих логора са сједиштем у Госпићу.

Сви ови логори дјеловали су од средине јуна до 25. августа 1941. године, када су Италијани окупирали то подручје НДХ.

Изложба ће бити отворена у 11.00 часова.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *