Изложба фотографија Хелге Парис у МСУРС

У Музеју савремене умјетности РС у четвртак 6. септембра у 19 часова биће отворена изложба Хелга Парис: Фотографијe која се реализује у сарадњи са Гете Институтом Босне и Херцеговинеи Институтом за иностране послове Њемачке.

четвртак, 6 септембра, 2018 / 11:35

Изложба ове значајне њемачке умјетнице у МСУРС четврта је у низу изложби умјетничке фотографије у оквиру њене турнеје по Југоисточној Европи, а приређује се поводом Дана европског културног насљеђа.
Хелга Парис је призната њемачка фотографкиња, позната по својим фотографским свједочанствима свакодневног живота Источне Њемачке.

Рођена је 1938. године а током своје дуге каријере имала је преко 20 самосталних и на десетине групних изложби, а својим радом је заузела изузетну позицију у њемачкој историји фотографије.
Парис, која од 1966. године живи у берлинском округу Прензлауер Берг, више од 30 година као хроничар Источно-њемачког послијератног периода истражује и биљежи у својим фотографијама меланхоличну виталност Источног Берлина и његову поетику.

"Дјело Хелге Парис (1938) у њемачкој фотографији заузима значајну улогу. У серијама фотографија деценијама je откривала промјењиву слику њемачке историје, која обухвата више од 30 година. Хелга Парис са једнако строгим, као и њежним погледом извјештава о животу у државикоја је 1949. године настала као посљедица Другог свјетског рата, као држава радника и сељака која је постојала источно од фронта Хладног рата до 1989" (Inka Schube-предговор из каталога изложбе "Хелга Парис: Фотографије")

Хелгу Парис занимају свакодневни тренуци, попут баналних тренутака самоће и заједништва: држања, погледа, гестикулације, покрета, површинске структуре и просторије, који извјештавају како о околностима, причама и искуствима људи и ствари, тако и о начину опхођења с тим околностима. Захваљујући њеној посебној способности фотографисања запуштених улица и оронулих кућа са истим саосјећањем и њежном строгоћом као и фотографисања гостију кафана и дјеце која се играју, Парис људима и стварима даје посебно достојанство.

Након отварања изложбе биће приређено и стручно тумачење поставке од стране Харфа Цимерман фотографа, умјетника и пријатеља Хелге Парис који ће публици открити јединствени свијет ове њемачке умјетнице.
Музеј савремене умјетности Републике Српске остварио је до сада низ успјешних пројеката са Гете институтом Босне и Херцеговине и са Институтом за иностране послове Њемачке (ifa) од којих треба издвојити изложбу значајног њемачког умјетника Сигмара Полкеа која је одржана 2015. године

Биографија Хелге Парис
1938. рођена у Голењову (Пољска)
1945–1956. дјетињство и младост провела у Цосену (Њемачка)
1956–1960. сели се у Берлин, студира модни дизајн
1967. почиње да фотографише
1975.постаје члан Асоцијације умјетника Берлина (VBK), као једна од првих аутодидактичких фотографкиња
1980-их година настају важне серије фотографија попут: "Берлинска омладина", "Аутопортрети", "Куће и лица. Halle 1983-85." и "Treffmodelle"
1987. забрањена изложба "Куће и лица. Halle 1983-85” од окружне управе
SED-a (Социјалистичка партија Њемачке)
1996. постаје члан Академије умјетности, Берлин
2004. добитница Hannah- Höch награде
Хелга Парис живи и ради у Берлину.

Биографија Харфа Цимермана
Рођен је 1955. године у Дрездену, а живи и ради у Берлину. Након завршених студија фотографије у класи професора Арна Фишера на Академији ликовних умјетности у Лајпцигу 1987, Цимерман започиње своју каријеру радом за међународне часописе. Године 1990. постаје један од оснивача удружења фотографа OSTKREUZ. Поред рада на филму, умјетник се годинама усавршавао на пољу панорамске фотографије и данас се сматра једним од најцјењенијих њемачких панорамских фотографа. Од 2007. године се усмјерио искључиво на фотографију великог формата.