Изложба фотографија Русије отворена у Банском двору

У Културном центру Бански двор синоћ је, поводом Дана побједе над фашизмом, отворена изложба фотографија "Најљепша земља", у организацији потпредсједника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића и Центра руског географског друштва у Србији.

четвртак, 10 маја, 2018 / 08:09

Стевандић је изјавио Срни да је ова изложба посвећена љепоти.

Он је нагласио да је ово и једна од манифестација којима се обиљежава 9. мај на којој су представљени радови финалиста и побједника Другог сверуског фото-конкурса "Најљепша земља".

Стевандић је навео да Руско географско друштво промовише културу, заједништво и сарадњу и да је једна од највећих невладиних организација у Русији са највећом збирком фотографија на свијету.

"Фотографије Русије, као једне од највећих земаља на свијету, са највећим пространствима, самим тим имају своју вриједност", истакао је Стевандић.

Он је рекао да је ово једна од првих изложби Руског географског друштва у Бањалуци, те додао да их је било много више у Београду и Загребу.

Фото-конкурс Руског географског друштва "Најљепша земља" је медијски пројекат широких размјера посвећен очувању изворне природе Русије и његовању брижљивог односа према животној средини, посредством умјетничких фотографија.

Конкурс је први пут организован 2015. године, а од 2016. године организује се једном годишње.

На конкурсу је 2016. године учествовало 23.000 руских и страних фотографа који су послали око 110.000 снимака.

Фотографије су разматране у номинацијама: "Народи Русије", "Свијет у нашим рукама", "Најљепша земља", "Пејзаж", "Животиње", "Птице", "Макросвијет", "Подводни свијет", "Црно-бијела природа", "Млади фотограф", "Насљеђе које нестаје", "Исконска Русија", "Индустријски пејзаж" и "Награда – симпатије публике".

Радове учесника оцјењивали су предсједник Руског географског друштва Сергеј Шојгу, познати фотографи и ствараоци из области културе, фотограф очуване природе Сергеј Горшков, генерални директор Првог канала Константин Ернст, генерални директор Музеја Кремља Јелена Гагарина и режисер Тимур Бекмамбетов.