Изградња свемирског хотела почиње 2025. године

Корпорација "Орбитал асембли" недавно је открила нове детаље о свом амбициозном пројекту, свемирском хотелу "Војаџер" – првој свемирској станици са вјештачком гравитацијом која ће бити подигнута у ниској Земљиној орбити, и у којој ће моћи да се смјести 400 стотине "гостију".

недеља, 7 марта, 2021 / 22:45

"Орбитал асембли" корпорација основана је са циљем колонизације свемира. Недавно су организовали презентацију како би привукли потенцијалне инвеститоре, маркетиншке партнере и ентузијасте који се надају да ће једног дана резервисати собу на станици "Војаџер". 

Идеја за подизање првог свемирског хотела није нова. Џон Блинков је основао Фондацију "Гетвеј" 2012. године са циљем организације и покретања будуће свемирске грађевинске индустрије, прије свега на пројектима комерцијалних свемиских станица "Војаџер" и "Гетвеј" – "као први корак у колонизацији свемира и других светова".

Фондација "Гетвеј" је потом 2018. године основала Корпорацију "Орбитал асембли" како би помогли да се ови снови остваре.

Током онлајн презентације, компанија за изградњу у свемиру открила је своје планове за следеће поглавље човјековог освајања свемира.

Тим искусних Насиних ветерана, пилота, инжењера и архитеката образложио је своју намјеру о изградњи "свемирског хотела" у ниској Земљиној орбити који ће се ротирати око своје осе добовољно брзо како би генерисао вјештачку гравитацију.

Изворна замисао станице "Војаџер" потиче још од концепта који је замисли легендарни ракетни научник Вернер фон Браун, један од главних оркестратора Насиног програма Аполо. 

Станиште у облику точка пречника 200 метара окретаће се под одређеним углом брзином довољно великом да путници имају осјећај гравитације сличан оном на Мјесецу.

Уколико дође до реализације овог пројекта, "Војаџер" би постао највећа грађевина коју је човек успио да изгради у свемиру, потпуно опремљена за смјештај 400 људи. Склапање "хотела" требало би да почне око 2025. године по тврдњама представника Фондације "Гетвеј".

Унутар овог блиставог прстена налазиће се тематски ресторани, салони за уживање у погледу, биоскопи, концертне дворане, барови, библиотека, теретана и спа центар.

На "Војаџеру" ће бити склопљена 24 интегрисана модула за становање од којих ће сваки бити површине 20 са 12 метара. С обзиром да ће имати вјештачку гравитацију, хотел ће имати функционалне тоалете, тушеве и посјетиоцима ће омогућити разне рекреативне активности на нов начин. 

Међутим, прије него што станица почне да се окреће, њени градитељи морају да успоставе неопходну орбиталну инфраструктуру, а прије тога изграде неке мање моделе на Земљи како би тестирали свој план.

Током презентације пројекта Блинков је објаснио да би, по тренутном плану, градња ротирајуће свемирске станице требало да се одвија у етапама.

"Ово ће бити следећа индустријска револуција", тврди Блинков.Оставите одговор