Изгнани Тибетанци разматрају промјену устава због далај-ламе

Тибетанци у изгнанству почели су на сјеверу Индије четвородневно засиједање на којем разматрају како да измијене устав да би омогућили далај-лами да се повуче из политичког живота. Далај-лама (75) је рекао да ће остати тибетански будистички духовни вођа, али да је вријеме да се изабре нови полички лидер, што је противно вишевијековној тибетанској политичкој традицији. […]

недеља, 22 маја, 2011 / 08:49

Тибетанци у изгнанству почели су на сјеверу Индије четвородневно засиједање на којем разматрају како да измијене устав да би омогућили далај-лами да се повуче из политичког живота.

Далај-лама (75) је рекао да ће остати тибетански будистички духовни вођа, али да је вријеме да се изабре нови полички лидер, што је противно вишевијековној тибетанској политичкој традицији.

Више од 400 делегата из 25 земаља почело је данас четвородневни скуп на сјеверу Индије у граду Дарамсали гдје је смјештена тибетанска влада у изгнанству.

Новоизабрани премијер Лобсанг Сангај рекао је да делегати могу пренијети „жељу народа” да дала-лама и даље има неку политичку улогу.

Одлазећи премијер Самдонг Ринпоче је рекао да би желио да тибетански духовни вођа одржи везе с владом.