Изгледа да је Јосиповић нешто заборавио

Посјета хрватског предсједника и његов говор у Скупштини Србије били су добра прилика за једну формалност. Наиме, Иво Јосиповић је веома лако могао искористити ситуацију у којој се нашао, да се извини за геноцид НДХ над Србима Не морамо чак ни замишљати како би то изгледало. Потребно је само да се поиграмо са пар ријечи. […]

четвртак, 17 октобра, 2013 / 15:24

Посјета хрватског предсједника и његов говор у Скупштини Србије били су добра прилика за једну формалност.

Наиме, Иво Јосиповић је веома лако могао искористити ситуацију у којој се нашао, да се извини за геноцид НДХ над Србима

Не морамо чак ни замишљати како би то изгледало. Потребно је само да се поиграмо са пар ријечи.

На помирљиву и толерантну ријеч увијек спреман, господин Јосиповић је то и сам формулисао:

Хрватски предсjедник Иво Јосиповић данас се у српском парламенту извинио због злочина који су над Србима почињени за вријеме Другог свјетског рата на тлу Хрватске, поручивши да мира на Балкану не може бити без компромиса и међусобног признања.

„Ево ме овде пред парламентом српске државе, и још важније, пред дјецом Хрватске и ја се, недвосмислено, извињавам и молим за опроштење оне који су преживјели геноцид, вас и све жртве”, рекао је Јосиповић у Скупштини Србије пред предсједником Србије, Томиславом Николићем , премијером Ивицом Дачићем, предсједником Скупштине Небојшом Стефановићем и посланицима.

Он је подсјетио да је његов претходник Стјепан Месић изразио дубоко жаљење за злочине почињене над Србима на подручју квислиншке творевине Независне Државе Хрватске.

Јосиповић је напоменуо да је тада постојао широк "антифашистички покрет отпора у Хрватској", али и да је истина да се унутар корпуса хрватског народа појавио и био прихваћен, један од најужаснијих злочиначких нацистичко-колаборационистичких режима у Европи.

„У искривљеним умовима усташа, неаријевци – Срби, Јевреји и Роми, као и политички противници усташа, морали су бити збрисани с лица земље”, рекао је он и додао да је усташка бруталност била страшна.

Јосиповић је напоменуо да је потребно непрестано суочавање с „неугодном чињеницом” да је било припадника хрватског народа који су били системски организовани у извршењу „грозног злочина” против човјечности у покушају да се истријебе Срби, Јевреји и други само због тога шта они јесу или шта заступају.

Управо овако је гласила вијест агенције Танјуг, од 15. фебруара прошле године, само што је Јосиповић био у КНЕСЕТУ, израелском парламенту и није се извнио Србима, извинио се Јеврејима.

Упада у очи тада изречена напомена: ‘‘потребно је непрестано суочавање са неугодном чињеницом да је било припадника хрватског народа…који су били систематски организовани у извршењу грозног злочина…у покушају да се истријебе Срби, Јевреји и други.."

Зашто је то Јосиповић рекао? Зато што правилно схвата да би почетак помирења и добросусједских односа био управо у том суочавању. Али Израел је далеко, Јевреја у Хрватској скоро да и нема, а Срби су близу и још их има.

На нашем терену исти тај Јосиповић је изјавио да су Хрвати имали највећи антифашистички покрет у Европи у Другом свјетском рату и како је нова независна Хрватска наставила ту антифашистичку традицију.

Јосиповић, декларисани антифашиста, образован човјек и СДП-овац, вјероватно зна – па и за то би се неко некоме могао извинити – да је од 1991. године у Хрватској порушено 3.000 споменика Народноослобидилачке борбе.(Да ли је у Србији уништен бар један?). У исто то вријеме, према подацима професора Анте Лешаје, систематски су уништаване књиге које се "језички, писмом, национално, идеолошки или на неки други начин разликују од стања духа деведесетих година у Хрватској"; ‘2,8 миона књига или 13,8 посто укупне грађе. А кад горе књиге, на крају горе људи, рекао је пјесник Хајнрих Хајне док су његови стихови пуцкетали на ломачи Трећег рајха.

Зато је мучно читати вијести о јучерашњој посјети хрватског предсједника Србији и изјаве њега и Томислава Николића, трубљење о добрим односима, док српски предсједник нуди, а хрватски са осмијехом одбија усиљену ‘‘мир, мир, мир, нико није крив, " игру, тј. одбацивање тужби за геноцид.

Ко је овде луд: Односи Србије и Хрватске оцијењени као добри?!

Још једном, што се тиче посла око "непрестаног суочавања свог народа са непријатним чињеницама", Јосиповић то успјешно ради својом ћутњом, сваки пут када буде срушена и разбијена спомен плоча за неколико хиљада жртава уморених у логору Слана на острву Паг.

Плоча са латиничним натписом, да не буде забуне.


Жељко Свитлица0 КОМЕНТАРА

  1. Није заборавио, већ претвара поразе у побледе. За разлику од Срба који побједе претварају у поразе.

    Чуј „било је припадника хрватског народа“?! Била је то организована држава са расним законима и најмонструознијим злочинима у историји човјечанства. Настала је на геноциду, а он Србе оптужује за геноцид. Ко је био у партизанском покрету?