Изгласана одлука о оснивању комисије за провођење одлуке Сејдић-Финци

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас закључак о оснивању Привремене заједничке комисије оба парламентарна дома за извршење пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету "Сејдић и Финци против БиХ". Одлука је усвојена у истовјетном тексту као и у Дому народа парламента БиХ 30. септембра, а приликом данашњег гласања о оснивању […]

понедељак, 10 октобра, 2011 / 23:35

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас закључак о оснивању Привремене заједничке комисије оба парламентарна дома за извршење пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру у предмету "Сејдић и Финци против БиХ".

Одлука је усвојена у истовјетном тексту као и у Дому народа парламента БиХ 30. септембра, а приликом данашњег гласања о оснивању Комисије уздржани су били посланици СДП-а, док нико од посланика није био против.

У Привремену комисију из Представничког дома изабрани су Борислав Бојић из СДС-а, Саша Магазиновић из СДП-а, Шефик Џаферовић из СДА, Весна Крстовић-Спремо из ПДП-а, Петар Кунић из ДНС-а, Исмета Дервоз из СББ-а БиХ, Бериз Белкић из Странке за БиХ, Божо Љубић из ХДЗ-а 1990, Звонко Јуришић из ХСП-а БиХ, Младен Иванковић Лијановић из Народне странке "Радом за бољитак" и Нермин Пурић из ДНЗ-а.

Дом народа је испред СНСД-а у Комисију раније делегирао Крстана Симића, те Борјану Кришто као представницу ХДЗ-а БиХ.

Представнички дом усвојио је и два закључка посланика СДА Шефика Џаферовића. Првим закључком дефинише се да, уколико о будућим амандманима на Устав БиХ не буде постигнут консензус свих чланова Привремене заједничке комисије, а буде постигнута сагласност одговарајуће већине прописане Уставом БиХ која је потребна за усвајање амандмана – такав приједлог посредством овлаштеног предлагача ипак буде упућен у парламентарну процедуру.

Други закључак је да се представници Савјета националних мањина позивају на сједнице Привремене заједничке комисије.

Појашњавајући разлоге зашто је СДП би уздржан приликом гласања, шеф Клуба посланик СДП-а Саша Магазиновић рекао је новинарима да оваква одлука има више негативних страна, међу којима су околности приликом бирања руководства комисије, као и начин одлучивања посредством консензуса.

СДП сматра да је неопходн да рад овакве комисије "обухвати и све остале дикриминаторске одредбе у Уставу БиХ".

Закључком о оснивању парламентарне комисије предвиђено је да приједлоге амандмана на Устав БиХ с циљем провођења пресуде Суда у Стразбуру, Комисија припреми најкасније до 30. новембра, а приједлоге измјена Изборног закона најкасније до 31. децембра, те да их достави у парламентарну процедуру.

Привремену комисију чини по један представник из свих политичких партија заступљених у парламенту БиХ.

Дерво Сејдић и Јакоб Финци тужили су БиХ јер им је као представницима ромског, односно јеврејског народа оспорено право да се кандидују за Предсједништво БиХ и Дом народа Парламентарне скупштине.

Према Уставу и Изборном закону БиХ, право да буду изабрани у Предсједништво БиХ и Дом народа имају само припадници три конститутивна народа.

Европски суд за људска права у Стразбуру донио је у децембру 2009. године пресуду у корист Сејдића и Финција и наложио БиХ да отклони из Устава и Изборног закона дискриминаторске одредбе према националним мањинама.