Изетбеговић: Лагумџија је политички авантуриста

Замјеник предсједника СДA и члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је да је главни кривац за блокаде у Федерацији и угрожавање транше са Међународним монетарним фондом лидер СДП-а Златко Лагумџија. У коријену свих криза које преживљава Федерација БиХ и БиХ у цјелини су његова предомишљања, његови политички лупинзи, његове одлуке – рекао је Изетбеговић. Он […]

уторак, 2 априла, 2013 / 15:27

Замјеник предсједника СДA и члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је да је главни кривац за блокаде у Федерацији и угрожавање транше са Међународним монетарним фондом лидер СДП-а Златко Лагумџија.

У коријену свих криза које преживљава Федерација БиХ и БиХ у цјелини су његова предомишљања, његови политички лупинзи, његове одлуке – рекао је Изетбеговић. Он каже да “одбијање стотина милиона марака није ништа друго до политички авантуризам Златка Лагумџије”.

– За то нема рационалног одговора. Волио бих и ја чути једно сувисло образложење за такве потезе, а ово што смо до сада чули није блиско људској памети. Новац, који овој земљи треба као што треба сувој земљи киша, одбијати док нам млади исељавају је далеко од памети – каже Изетбеговић.

Он је додао да је очигледно да “Лагумџија неке коалиције није схватио озбиљно”.

– Говорили смо му да треба правити коалицију са два ХДЗ-а, он је правећи се већи католик од папе коалицију направио са мањим хрватским странкама, да би на пола мандата да се предомисли. СДA се не предомишља. Када нешто прихвати, онда се држи до краја – рекао је Изетбеговић.

Он је додао да СДA не може да “препусти власт двојцу Лагумџија-Радончић јер добро зна шта су наумили”.

– Знамо какве би законе доносили, знамо како би се односили према ресурсима, знамо како би се односили према институцијама и ми њима добровољно предати власт нећемо – рекао је Изетбеговић.

На питање гдје је излаз и да ли има разрјешења кризе у ФБиХ до идућих избора, Изетбеговић је казао да “излаза из ове замршене ситуације вјероватно нема до избора”.

– Ево, оснивају се нове странке, многи парламентарци одустају и напуштају неке странке. Прави се једно ново гравитационо поље, једна нова критична маса која ће бити здрава и патриотска и која ће повући земљу из стања летаргије – рекао је Изетбеговић.

Говорећи о бриселском приједлогу за рјешење пресуде “Сејдић-Финци”, Изетбеговић је казао да је тај приједлог “немогуће усвојити и прихватити”.

– Тај приједлог ствара нову дискриминацију. Видјећемо шта комесар за проширење Европске уније намјерава да учини. Вјероватно је да се треба враћати једном једноставнијем рјешењу. Нама је прихватљиво рјешење један из РС, а двојица из ФБиХ без инсистирања којој етничкој групи припадају – рекао је Изетбеговић.

Комшић

Хрватски члан Предсједништва Жељко Комшић рекао је да је ФБиХ у пат позицији и да не вјерује да ће се ситуација у том ентитету распетљати ни до идућих избора.

– ФБиХ је у пат позицији или, другачије речено, Федерација је у позицији привременог владања – рекао је Комшић.Оставите одговор