Изетбеговић: Још није стигло име мандатара

Предсједништво БиХ још није добило приједлог кандидата за предсједавајућег Савјета министара БиХ, рекао је бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић. "Очекујемо да ће то бити у року од пар дана, одмах иза новогодишњих празника", изјавио је Изетбеговић на годишњој конференцији за новинаре Странке демократске акције, чији је он потпредсједник. На питање да ли је Предсједништво […]

четвртак, децембар 29, 2011 / 13:28

Предсједништво БиХ још није добило приједлог кандидата за предсједавајућег Савјета министара БиХ, рекао је бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.

"Очекујемо да ће то бити у року од пар дана, одмах иза новогодишњих празника", изјавио је Изетбеговић на годишњој конференцији за новинаре Странке демократске акције, чији је он потпредсједник.

На питање да ли је Предсједништво БиХ могло да учини више када је ријеч о именовању кандидата за предсједавајућег Савјета министара, Изетбеговић је рекао да је могло да учини исто као и у случају са Славом Кукићем, да још пар пута направи нешто што би пало у Парламентарној скупштини БиХ и потцртало немоћ Предсједништва БиХ.

"Мислим да не би било паметно да смо то радили", додао је Изетбеговић.

На основу јучерашњег договора лидера шест најјачих странака у БиХ, ХДЗ БиХ припало је мјесто предсједавајућег Савјета министара. Из ХДЗ БиХ јутрос је Срни речено да је Вјекослав Беванда кандидат ове странке за предсједавајућег Савјета министара БиХ и да ће приједлог Предсједништву бити достављен у току дана.

Према Уставу БиХ, Предсједништво БиХ именује предсједавајућег Савјета министара и одлуку о томе доставља Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ на потврђивање.

Предсједавајући Савјета министара ступа на дужност након што његово именовање одобри Представнички дом, у року не дужем од 30 дана од именовања.

Уставом БиХ одређено је да предсједавајући Савјета министара именује министре и замјенике министара одмах након ступања на дужност и да затражи од Представничког дома потврду њиховог именовања.

Комисија Представничког дома за припрему избора Савјета министара има задатак да испита и анализира све доступне информације ради оцјењивања и утврђивања подобности за обављање дужности предсједавајућег и чланова Савјета министара БиХ те да достави Представничком дому препоруку за њихово потврђивање, али препорука ове комисије није обавезујућа за Представнички дом.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *