Изетбеговић: Активности састанчења СНСД-а и СДС-а за сваку осуду

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић оцијенио је да састанак представника СНСД-а и СДС-а са кадровима из Републике Српске у институцијама БиХ представља "груби покушај стављања под политичку контролу државне службе и правосуђа у БиХ", те да су активности овакве врсте "за сваку осуду".

понедељак, 5 септембра, 2011 / 20:03

У саопштењу из кабинета бошњачког члана Предсједништва БиХ наводи се да БиХ, у складу са европском оријентацијом, развија концепт деполитизоване државне службе, која не смије бити у функцији само једног ентитета или етницитета.

Изетбеговић истиче да државна служба мора бити у функцији свих грађана, свих народа и цијеле БиХ, те да се у свом раду мора искључиво придржавати Устава и закона.

"Судски систем ове земље мора бити самосталан и независан. Управо због тога су посебно забрињавајуће пријетње упућене носиоцима највиших правосудних функција у БиХ", сматра Изетбеговић.

Према његовим ријечима, институције система морају државним службеницима и носиоцима провосудних функција гарантовати несметан рад и пуну професионалну аутономију.

На Јахорини је у суботу, 3. септембра одржан састанак делегација СНСД-а и СДС-а са представницима Републике Српске у институцијама БиХ.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је на састанку са представницима Српске у Парламентарној скупштини и институцијама БиХ разговарано о њиховом будућем дјеловању и заштити интереса РС уз поштовање Дејтонског споразума и Устава БиХ.

Према Додиковим ријечима, суштински договор постигнут на овом радно-оперативном састанку јесте да све оно што није у оквиру 10 уставних надлежности БиХ, прије него буде усвојено на нивоу БиХ, мора имати сагласност РС и Федерације БиХ.Оставите одговор