Издају се и рокови: Конфедерација синдиката тражи састанак са владом до 31.08.

Предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске Жељко Тепавчевић рекао је да је Влади Српске дат рок до 31. августа за заједнички састанак у вези са рјешавањем проблема запослених у јавној управи, Нафтној индустрији и „Жељезницама Републике Српске“.

петак, 24 августа, 2018 / 13:28

Тепавчевић је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да ће Конфедерација синдиката искористити све видове синдикалне борбе, не искључујући могућност одржавања протеста ако састанак не буде одржан или изостане договор са Владом.

Он је подсјетио да је овај синдикат раније упутио Влади Српске закључке Предсједништва Конфедерације синдиката у вези са потписивањем колективних уговора и њиховим непоштивањем тамо гдје су већ на снази.

Тепавчевић је рекао да Конфедерација синдиката има спремно отворено писмо о чијем ће садржају упознати медије након 31. августа.

Потпредсједник Конфедерације синдиката и предсједник Синдиката управе Српске Божо Марић сматра да је непримјењив Закон о платама у Републици Српској, због чега ће поднијети апелацију Уставном суду Српске за оспоравање.

„Тражимо од Владе Српске да се хитно иде на измјене и допуне тог закона и да буде измијењен Закон о платама запослених у органима управе. Закључком Народне скупштине, Републичка управа Цивилне заштите формирала је специјалне тимове који сада раде за најнижу плату, а требало би да им по опису послова припадне увећање плате и бенефиција“, појаснио је Марић.

Он каже да је Влада Републике Српске донијела одлуку којом је себи увећала плате, а не жели да преговара о посебним колективним уговорима којима би требало и осталим запосленима дефинисати увећање плата.

Предсједник Синдиката Жељезничара Републике Српске Јеленко Добраш сматра да Влада, као већински власник „Жељезница Републике Српске“ треба да озбиљније приступи рјешавању проблема запослених у овом предузећу.

Он је рекао да око 40 одсто запослених у овом предузећу прима најнижу плату и навео да су законским актима од 2016. године радницима смањена мјесечна примања за 100 КМ.

„Тражимо повећање плата запослених или бар њихово враћање на ниво из 2008. године када нам је плата повећана посљедњи пут“, каже Добраш и напомиње да плата може бити повећана само потписивањем новог колективног уговора или корекцијом коефицијената.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *