Избрисани: Предложени паушал срамотан

Словенија је за накнаду избрисанима предвидјела паушал од 30 евра за сваки мјесец колико су били избрисани из регистра грађана, док те особе захтјевају девет пута више. Словенија је у вријеме осамостаљења из регистра грађана избрисала више од 25.000 људи, који су остали без било каквих социјалних права, од права на запослење до изгнанства. Према […]

уторак, мај 28, 2013 / 14:42

Словенија је за накнаду избрисанима предвидјела паушал од 30 евра за сваки мјесец колико су били избрисани из регистра грађана, док те особе захтјевају девет пута више.

Словенија је у вријеме осамостаљења из регистра грађана избрисала више од 25.000 људи, који су остали без било каквих социјалних права, од права на запослење до изгнанства.

Према мишљењу бившег уставног судије и великог борца за права избрисаних Матевжа Кривица, концепт закона према којем је предвиђен паушал представља "изругивање праву".

За исплату због неправде нанијете избрисанима Словенија је, према ријечима министра унутрашњих послова Грегора Виранта, предвидела 32 милиона евра. Он је на конференцији за новинаре обећао да ће министарство проучити примједбе избрисаних.

Брисање је погодило људе који су углавном рођени у другим републикама бивше Југославије, који су имали југословенско држављанство и држављанство једне од република, а живјели су у Словенији и у њој имали пријављен стални боравак.

ИНТЕРВЈУ: Како су Избрисани?Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *