Изборни феномени: Чудесни случај Адама Шукала

За протекле четири године од како је успио постати народни посланик, Шукало је постао препознатљив на политичкој сцени. А посебна ознака којом су га обиљежавали политички противници био је број гласова који је освојио 2014. – 260.

понедељак, 19 новембра, 2018 / 10:50

Утиска смо да већина јавности не разумије који трик је извела Напредна Српска, странка коју је водио Шукало и која је била на листи ДНС 2014. године. Шукало је био први на компензационој листи коалиције око ДНС, и тиме је имао сигуран пролаз у НСРС, јер се очекивало да та коалиција добије бар један компензациони мандат.

Листа ДНС овојила је један мандат у изборној јединици 2, а највише гласова су донијели чланови НС. Напредњаци су преварили ДНС тако што су у изборној јединици форсирали Горана Ђорђића, и нису гласали за Шукала, јер су рачунали да је он већ сигуран у НСРС.

Да је Шукало имао више гласова од Ђорђића, он би остварио директан мандат гласовима у својој изборној јединици, а компензациони мандати би се дијелили даље по редослиједу на листи, без њега. Овако је НС максимизовао свој резултат освојивши два мандата.

За "обичан свијет” остала је забава о томе како се са 260 гласова може ући у НСРС. Данас имамо посланика који је имао и мање, Мијо Перкунић ушао је у НСРС са 187 гласова, као "компензациони Хрват" са листе Заједно за БиХ (СДА).

Остаће забиљежено да је у напетој атмосфери тијесне већине, Адам Шукало гласао за још увијек актуелну владу Жељке Цвијановић, што је владајућима омогућило куповину тзв. папака и трајан останак на власти, те, сљедствено, и побједу на посљедњим изборима.

Четири године након фамозних 260 личних гласова, околности су се значајно промијениле. Адам Шукало је користио максимално своју позицију за појављивање у медијима, од спречавања деложација корисника кредита у швајцарским францима, до разиласка са сопственом странком – Напредна Српска и Ђорђићем. Потом је помпезно најављивао своју идеолошку чистоћу тиме да неће учествовати на изборима, у вријеме када постаје екстреман активиста у случају Правда за Давида, те на крају "попустио бројним захтјевима” и појавио се на листи ПДП за ПСБиХ.

Без обзира што је ПДП оштро реаговао на изјаву Александра Вучића у предизборној кампањи, да има доказе о мијешању страних влада, о чему је га је и питала новоизабрана посланица ПДП у НСРС Јелена Тривић, изузетно добри односи које са Вучићем рекламира Адам Шукало му нису узети за зло.

Иако је ПС БиХ "слабо проходан” ниво власти, јер се из читаве Српске се бира 14 посланика, Шукало је добио значајну подршку, па је у Изборној јединици 1 освојио 20.927 гласова.

Шта добијамо ако би рачунали гласове само из општина које чине његову изборну јединицу? У Градишци је освојио 1.766 личних гласова, у Лакташима 961, у Српцу 554, а у Прњавору 396, укупно 3676.

Али остао без мандата. Такав је изборни закон.

Можда и неки други, неписани закони.14 КОМЕНТАРА

 1. Да, паметно су тада Шукало и Ђорђић урадили.

  Да су се борили за своје гласове, Ђорђић не би прошао, мада би и тад вјероватно добио више гласова од Шукала у Градишци, а Шукало би свакако прошао на компензацији.

  Цијеним Ђорђића, показао се као врстан посланик, знамо се, али не довољно, надам се да је и човјек, какав је био посланик.

  Ово што је Шукало урадио, па и Станивуковић најбоље говори шта сам ја могао урадити да сам са оваквим капацитетом, те арсеналом тема ЗЕЛЕНИХ могао урадити да сам дизао дреку, скакао по свим медијима и на терену правио БУНТ.

  Другим ријечима, у праву су они који су ми рекли да сам ја једна обична будала која држи до принципа,идеологије и програма партије.

  Са тим апсолутно не мислим ништа лоше за Шукала, напротив.

  1. Пусти злурадог Симу, каји те као шеф иницијативног одбора ДХП мрзи из идеолошких разлога, и зазире од тебе као најозбиљније конкуренцијуе за будућег премијера. Ниси ти „обична будала“.
   Него пустимо то, ко је колика и кава будала него де ти нама реци зашто као тако моралан и принципијелан човјек не поднесеш оставку због лоших изборних резултата. У чему је проблем? Немаш адекватну замјену, или су те сви чланови странке напустили, па немаш коме?

  1. Оставка Ниџо, оставка је у питању. Зашто не поднесеш оставку и престанеш наносити штету идеји Зелених. Зелени би одавно ушли у парламент да их не предводи неки смирен, трезвен, а не тако прејак човјек, капетан који сања да постане генерал и шта све не. Нама истинским поштоваоцима идеје Зелених више би одговарао неки мање агресиван, питомији, префињенији човјек од тебе који имаш један специфичан предратноратнопоратни литикантски ПТСП, један синдром хроничне политикантске логореје илити вербалне дијареје. И да знаш, не оснива само Симо ДХП, и ја, уз малу помоћ пријатеља, оснивам страну зелених чији пуни назив и акроним још увијек држимо у тајности.

  1. Овдје су сви одлучили да те зајебавају. Кад видим како ти се натоваре буде ми те жао, а онда напишеш коментар па им се и ја прикључим.

  2. Преварио си се Ниџо, политички дилетанту један и невежо – Миле годинама прати твоје наступе и једноставно је издао наредбу да ти преузмемо све идеје и програм, и да те твојим оружјем уклонимо са политичке сцене. Све ће бити исто – само ти нећеш бити предсједник.

  1. Неће доживотно, али наредних 10-12 година хоће, ако му горе наведенибуду главни опоненти.

   То је група прилично неписмених појединаца.

  2. Да Бог да да и послије Баје дође Баја ако су ти наведени наша будућност.