Избори за скупштину Војводине: Аутономаши доживјели дебакл, али још нису нестали

Према подацима Српске напредне странке, на изборима за Скупштину АП Војводине, листа око те странке освојила је 59,34 одсто гласова, преноси РТВ.

понедељак, 22 јуна, 2020 / 13:49

Савез војвођанских Мађара је освојио 13,4, Социјалистичка партије Србије 8,16 одсто, Војвођански фронт 4,6 и ПОКС 3,18 одсто.

Када је реч о расподели посланичких мандата, СНС би требало да има 76, СПС 13, СВМ 12, Војвођански фронт 6, ПОКС 5 и Метла и СРС по четири посланичка места.

Странка мађарске мањине, која кохабитира са СНС имала је значајан раст. На прошлим изборима имали су мање од 5%, те освојили 6 мјеста. Чанкови аутономаши, окупљени у коалицији Војвођански фронт, пали су са 6,5%, а број посланика им је пао за трећину. На изборима није учествовала ДС, а преко цензуса су прешле три странке патриотске провинијенције.

На исто тако значајним изборима за скупштину Новог Сада, СНС је освојио више од половине гласова. Двоцифрен резултат има СПС. У групу оних који су прешли цензус налази се Војвођански фронт, Метла (ДСС), СРС и СПАС, странка Александра Шапића.Коментариши