Избори за Парламент БиХ: Ко са ким и против кога?

Ствар унутрашњег престижа у странкама, показивање снаге јавности и бирачима све то је по мало избор за носиоца листе.

среда, 11 јула, 2018 / 16:34

Треба истаћи да упркос најавама СНСД није формирао „патриотски блок“, већ на изборе излази листа под њиховом скраћеницом. Ипак, листа је појачана члановима других странака, а најзанимљивије је име Ненада Стевандића, који ће бити носилац компензационе листе. Практично, Стевандић је већ у Представничком дому, без обзира колико гласова освојио.

За сада, мање странке се нису огласиле по питању подршке овој листи, па ће бити занимљиво да ли ће и ко то учининити. Занимљиво да упркос пар медијских најава, СП није ушла у коалицију са СНСД, иако је то дјеловало као логичан избор, јер су Социјалисти на претходним изборима освојили мање гласова на том нивоу избора, него за НСРС. То је очит знак да их бирачи не препознају као неког ко има шансе да прође, па су већ раније гласове усмјерили ка СНСД.

ДНС и ПДП иду самостално, рачунајући да могу поновити резултат из 2014., и освојити по једно компензационо мјесто у ПДПСиХ. ПДП не жели поново ситуацију у којој им је једини представник у парламенту БиХ члан друге странке (коалиција са НДП). СДС је преузео удомљавање осталих странака, па ће на њиховој листи бити имена кандидата НДП, обе радикалне и обе напредне странке.

Након одласка Бојића и Крчмара, СДС на чело листе у првој јединици ставља свог најекспониранијег члана у протеклом мандату, Драгана Мектића. СНСД иде са Небојшом Радмановићем, који се није појавио на изборима 2014. када због краја другог мандата није могао да се кандидује за члана предсједништва. Протекле четири године провео је у Дому народа БиХ, за шта делегате бирају посланици у НСРС.

Листу ПДП носи Бранислав Бореновић, који је 2014. био кандидат за НСРС, а ове се ротира са Игором Црнатком.

ДНС предводи још један делегат Дома народа, Драгутин Родић, док ће СП предводити Живко Марјанац, што је у складу са очекивањем социјалиста да на овом нивоу и немају шта посебно да траже.

Носилац листе СНСД за јединицу која покрива подручје од Теслића до Угљевика је, изненађујуће, Војин Митровић, који је често солирао и иступао из посланичког клуба у НСРС.

Ни СДС није могао без проблема, па је градоначелник Добоја Обрен Петровић изабран за носиоца науштрб бившег предсједника странке Младена Босића из Брчког, који се повукао са листе.

У јединици у којој доминирају првопоменуте странке, друге нису ни истакле значајније кандидате. ПДП иде са Миленком Ристићем, предсједником лопарске скупштине, а СП начелника Пелагићева, Симу Стакића. Шта тек рећи за ДНС, коме је носилац Бобан Јовичевић, начелник једног од градских одјељења у Бијељини.

Трећој изборној јединици СДС предводи често хваљени министар у Савјету министара Мирко Шаровић, а СНСД одавно препознатљив функционер из заједничких институција, Сташа Кошарац. ПДП предводи досадашњи посланик са Пала, Мирослав Брчкало. ДНС истиче једног од најјачих кандидата из те регије, директора Путева РС Ненада Нешића, што је мало изненађење, будући да се очекивало да ће све снаге гурнути у трку за НСРС. Круг затвара носилац социјалиста Јаков Галић, бивши директор Шума РС.12 КОМЕНТАРА

 1. https://2.bp.blogspot.com/-KzTWbjJ56hs/WvlCwMv9JHI/AAAAAAAAWfc/rjpvu0HbASoyaGIuyvi8vsoumWo4iuPRACLcBGAs/s1600/Nes%25CC%258Cic%25CC%2581.jpg

 2. Право да ти кажем Јасмине, не знам хоћу ли проћи у НСРС, а дословце од мене и зелених овиси ко ће бити предсједник Српске, ко члан предсједништва, знају то и Додик и Иванић и Говедарица и Жељана.

  Иначе, много би било боље да зелени буду у ПС БиХ, него у НСРС,нажалост, тамо се нисмо пријавили, али никад није касно добити посланика у дом народа у Сарајеву и тиме таман да ниси у ушао у НСРС обезбједити већ за идућу годину најмање 300 милиона евра за еколошку инфраструктуру и 200 за пољопривреду.

  Србија је због зелених у скупштини и влади неки дан добила за идућу годину од зелених из Брисела 175 милиона евра гранта за пољопривреду, за еколошке пројекте ће догодине добити више од пола милијарде евра гранта, ове су добили 400 милиона..

  Не морам никоме објашњавати колико Ниџо тамо боље стоји од неког из зелених Србије, исто је и у свјетским еколошким фондацијама.

  Знају да ја за ово живим, нигдје у државама регије није такав случај, тамо су исфорсирани људи због фондова,рецимо Србија, исто као у Мађарској што је урадио велики Орбан, сви су прије тога били у другим партијама.

  Једино је Мирела Холи била прави ЗЕЛЕНИ, као твој шеф Ниџо, нажалост, повукла се, што ми није нимало право, зелени у Хрватској су пали курцу за уши како је отишла.

  Дама је витез, отишла је због пораза, боље речено, отишла је због незапамћене пљачке избора у Хрватској прије нешто јаче од двије године, отишла је због пљачке од стране Карамарка и Милановића у дуету, мајку им удбашку јебем.

  Други су у зеленим по регији, исто као кад би сад Изетбеговић био посланик зелених, основали им партије и убацили их на заједничке листе, што нашим овдје не пада на памет, зар не Симо?

  Ниџа, као човјека који се три деценије бори за идеју сви тамо знају, слаби су на мене и наше зелене, као и на БиХ, много више него рецимо на предсједника зелених Србије и на Србију.

  Џаба љубав, сигурна афирмација Српске и БиХ у Европи и свијету,џаба велике паре, не јебу наши душмани интерес народа и државе, биће сигурно поново пљачке.

  Зато ћемо се реосигурати код Лојда, макар Ниџо морао изабрати лојдове на појединачне функције, мени и зеленим су ови избори борба на живот и смрт.

 3. Вјерни пеМзионери су се и овога пута опредијелили и својски уживили у улогу која им је и намијењена.

  „премијерка РС ЖЦ је организовала(подшаторско) дружење са пензионеррима, на излетишту СОЛИЛО на планини Борја“(РТРС)

  Дакле,премијерка извела пензионере у планину на СОЛИЛО(које ли симболике),…случајно или не баш то „излетиште“, ја не вјерујем да је случајно??!!

 4. Шта је партизанчино са кокардом на „U“, шта није истина од овога што сам написао?

  Да ли је истина да Србија добија грантове због зелених у скупштини, да то задње четири године добија Мађарска, све како је Орбан због прагматичних разлога на својој листи увео зелене у парламент.

  Погледај данас шта значе зелени у Мађарској?

  Јесте Орбан увео зелене у парламент, али кад су добили прилику, морали су одрадити што су обећали, наравно уз помоћ браће ЗЕЛЕНИХ.

  Прије два мјесеца су тамо били избори, није им више требао Орбан, народ је цијенио оно што су урадили за четири године, сами су сад добили повјерење на прошлим изборима, данас су у Мађарској зелени трећа снага по броју посланика.

  ЗЕЛЕНИ су историјски одговор бремену времена,са Лазаревићем, или без њега, тај посао могу урадити само часни и хумани људи са програмом ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА-зелене економије и идеологијом која не може да омане.

  У осталом, која породица управо не жели оно што ми хоћемо и знамо урадити?
  Значи, дословце смо за друге партије морална вертикала и једини спас за одрживу привреду Републике Српске, па и Федерације..

 5. Знам ја партизанчићу да теби баш не годи ова истина, „може бит да бидне“, што рекао један „твој“ мислилац,па још по несрећи његових следбеника, баш у Републици Српској, али шта ћеш?

 6. Sve tipovi na listana od zla oca i gore majke, većina su prije kandidati za sudsko procesuranje nego za parlamentarnu skupštinu.

Оставите одговор