Избори за мјесне заједнице: Епилог у Чесми

Бањолучка мјесна заједница Чесма, свој савјет МЗ добиће на поновљеним изборима који се одржавају 2. јула. Пише: Ж. Свитлица Почетком априла ове године, главна тема на Фронтал.Рс биле су политичке промјене у оквиру најнижих градских административних јединица. Независна листа тада је побиједила на Старчевици, у МЗ Центар 2, а ентузијазам да нестраначки кандидати покушају направити […]

понедељак, 27 јуна, 2011 / 11:55

Бањолучка мјесна заједница Чесма, свој савјет МЗ добиће на поновљеним изборима који се одржавају 2. јула.

Пише: Ж. Свитлица

Почетком априла ове године, главна тема на Фронтал.Рс биле су политичке промјене у оквиру најнижих градских административних јединица.

Независна листа тада је побиједила на Старчевици, у МЗ Центар 2, а ентузијазам да нестраначки кандидати покушају направити промјене на локалном нову, захватио је и друге дијелове града.

Ипак, талас који је изгледао прилично ентузијастично и револуционарно у смислу да су се млади људи коначно на локалном нивоу организовали са хтијењем да сами праве промјене, спласнуо је тада прекидањем и одгађањем избора у неким МЗ, као што су Обилићево 2, Мотике и Чесма.

Чесма: Нова рунда

Испратили смо тада и изборе за савјет МЗ у насељу Чесма, који су одгођени јер се појавило више људи него што физички може стати у салу мјесне заједнице. Самим тим, није било услова за одржавање избора.

Неки су тада тражили да се гласање обави вани, испред МЗ, али представник скупштине Града Бања Лука је то изричито одбио.

Становнике насеља је ових дана на бандерама и аутобуским стајалиштима сачекало обавјештење да су избори за Савјет МЗ заказани за 2. јул и да ће се гласати као на "правим изборима" – листићима и помоћу гласачке кутије.

До јула се чекало јер је прво Скупштина града морала да потврди оне резултете тамо гдје је гласање успјело прошли пут па да распише ново гласање, тамо гдје није.

Од независних кандидата у Чесми смо сазнали да на изборе излазе у истој постави. За мјесто у савјету покушаће се изборити Горан Арбутина, Љубиша Раљић и Драган Кокан. Полет који је постојао у априлу, када су независни анимирали све оне пасивне који иначе никада не би гласали на изборима за савјет МЗ, сада је мало отупљен, простом чињеницом да су избори тада одгођени, баш из разлога "јер је дошло много људи".

Они су свјесни да ће овај пут бити теже против организоване странке, а у овом случају у Чесми, то је СНСД.

– Очекујемо да сви они који су дошли да нас подрже први пут, дођу и сада и тако покажу да су против оних који годинама ништа не раде за насеље – рекао нам је један од кандидата.

– С обзиром на досадашња искуства на локалним и парламентарним изборима
нисмо апсолутно сигурни да ће све бити регуларно пошто се гласа листићима, а зна се ко се годинама служи свим средствима да по сваку цијену добије изборе – наводе независни кандидати у овом насељу.

Фронтал ће испратити резултате избора у насељу из којег долази познати фудбалски клуб Рекреативо, а када прође одређени период, који дозвољава прављење мјерљивих резултата, моћи ћете прочитати како су се снашли независни кандидати у бањолучким мјсним заједницама и шта и како раде.0 КОМЕНТАРА