Избори у Ирану: Велике гужве продужиле гласање

Дуги редови формирани су испред биралишта у Техерану и другим мјестима у Ирану гдjе се шест кандидата надмеће за новог предсједника земље који ће замијенити Махмуда Ахмадинеџада. Министарство унутрашњих послова продужило је гласање за три сата. Велика излазност указује на то да Иранци вјерују да могу својим гласом нешто да промијене мада је било опште […]

субота, јун 15, 2013 / 08:23

Дуги редови формирани су испред биралишта у Техерану и другим мјестима у Ирану гдjе се шест кандидата надмеће за новог предсједника земље који ће замијенити Махмуда Ахмадинеџада.

Министарство унутрашњих послова продужило је гласање за три сата. Велика излазност указује на то да Иранци вјерују да могу својим гласом нешто да промијене мада је било опште увјерење да је већ унапред осигурана побједа кандидата из владајућег естаблишмента.

Нема јасног фаворита међу шест кандидата који покушавају да наслиједе предсједника Махмуда Ахмадинеџада чија се осмогодишња владавина завршава пошто по слову Устава не може да се кандидује за трећи узастопни мандат.

Лабава коалиција либерала, реформиста и опозиционих активиста нашла је заједничког кандидата у Хасану Ровханију, једином релативно умјереном кандидату који је остао у трци.

Његова побједа би значила одређен ударац за тврду струју у Ирану.

Ирански предсједник не доноси директно кључне одлуке које се односе на питања као што су нуклеарни програм, одбрана и међународни односи, али он даје тон земљи као њен главни изасланик.

Ако ни један кандидат не освоји апсолутну већину други круг међу два водећа кадидата одржаће се 21. јуна. Резултати се очекују сутра ујутро.

Присталице умјереног Ровханија као што је бивши предсједник Акбар Хашеми Рафсанџани, позвали су реформисте и друге да изађу на гласање и да не бојкотују изборе.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *