Избори у Египту: Скоро сви гласали за Ел Сисија

Бивши начелник генералштаба египатске војске Абдел Фатах ел Сиси је побиједио на предсједничким изборима у Египту, показују данас објављени резултати његовог изборног штаба послије скоро цјелокупно пребројаних гласова. Према тим резултатима, ел Сиси (59) освојио је више од 92 одсто гласова бирача, односно 23.38 милиона гласова док је љевичарски кандидат Хамден Сабахи добио повјерење 735.285 […]

четвртак, 29 маја, 2014 / 12:21

Бивши начелник генералштаба египатске војске Абдел Фатах ел Сиси је побиједио на предсједничким изборима у Египту, показују данас објављени резултати његовог изборног штаба послије скоро цјелокупно пребројаних гласова.

Према тим резултатима, ел Сиси (59) освојио је више од 92 одсто гласова бирача, односно 23.38 милиона гласова док је љевичарски кандидат Хамден Сабахи добио повјерење 735.285 гласача, пренијела је агенција АП.

Неважећих листића било је 1.07 милиона, што је скоро 350.000 гласова више него што је освојио Сабахи.

Ел Сисијева побједа ниједног тренутка није била доведена у питање, али је пензионисани фелдмаршал очекивао много већу излазност што би учврстило легитимитет свргавању исламистичког предсједника Мохамеда Морсија у јулу прошле године.

Излазност је била 44 одсто, иако је одлучено да гласање буде три умјесто два дана, што је знатно испод излазности од скоро 52 одсто у јуну 2012. године када је побједу однио Морси.

Ел Сисијеве присталице у Каиру славиле су цијелу ноћ побједу -неколико хиљада људи окупило се на централном каирском тргу Тахрир, епицентру протеста 2011. године послије којег је свргнут дугогодишњи аутократски предсједник Хосни Мубарак.

Веселе присталице новоизабраног предсједника махале су египатским заставама, многи од њих су носили ел Сисијеве постере, пјевали су и плесали.

Сличне прославе биле су и у Александрији и многим градовима сјеверно од пријестонице као и у Фајуму, југозападно од Каира.Оставите одговор