Избори 2010: Ко побјеђује у РС?

Ново истраживање агенције Прајм комјуникејшнс, показује да је дошло до поларизације у визији фаворита. Први је СНСД, док је за њим на далеком другом мјесту СДС.

среда, 24 марта, 2010 / 14:37

Агенција Прајм комјуникејшнс (PrimeCommunications) из Бање Луке је данас презентовала ново истраживање ставова грађана Републике Српске.

На питање "Која партија ће побиједити на предстојећим парламентарним изборима 2010. године?" највише испитаника је препознало Савез независних социјалдемократа на мјесту побједника (34,9%). Друга на листи оних које су испитаници видјели као побједнике је Српска демократска странка (11,2%).

Све остале знатно заостају као оне са побједничким менталитетом, те се могу издвојити још Партија демократског прогреса (2,7%), те Српска радикална странка – др Војислав Шешељ (1,1%) чије чланство очигледно иде на побједу.

Важно је нагласити да је у питању испитивање "побједничког менталитета", односно која ће странка побиједити, а не за коју ће се гласати. Тако да се ови проценти не могу узимати као предложак за расподјелу посланичких мјеста.

Укупно је испитано 850 испитаника техником усменог интервјуа, на основу унапријед припремљеног упитника. Популација репрезентована истраживањем је дефинисана као општа популација Републике Српске, старија од 18 година. Примјењен је више-етапни стратификовани случајни узорак ( могућа грешка + – 3% )

Истраживање је реализовано од 20. фебруара до 28. фебруара 2010.године за властите потребе у оквиру пројекта "Република Српска данас".Оставите одговор