#Изазов наплатних кућица: Шта ће бити са рампом у Гламочанима?

Наплатна рампа у мјесту Гламочани на магистралном путу Бања Лука-Клашнице званично никада није завршена. Проблем је настао због чињенице да је саграђена прије него што је израчунато да ли уопште треба бити ту.

недеља, 7 септембра, 2014 / 13:40

Злобници ће рећи: прије него што је ‘договорено’. Фронтал је о овоме писао, прво неозбиљно, а онда још мало неозбиљније – али још нисмо достигли ниво неозбиљности Јавног предузећа Путеви Републике Српске и надлежног Министарства саобраћаја и веза у Влади Републике Српске, који су криви што се насред цесте којом се не иде споро, налази објекат који угрожава безбједност саобраћаја.

У тјерању шале иду дотле да су пар стотина метара испред поставили и табле на којима возаче обавјештавају да слиједи рампа за плаћање путарине – и нису их склонили!

Предузеће које је надлежно за путеве већ мјесецима збуњује возаче и угрожава одвијање саобраћаја.

Градња овог објекта званично је коштала два милиона КМ.

У међувремену изграђене су кућице за наплату путарине на аутопуту Бања Лука – Градишка и очекује се да ускоро прораде. Цијена ће бити 2 КМ за 32 километра аутопута.
Подсјетимо, министар саобраћаја и веза РС, Недељко Чубриловић, 2012. године је говорио како не долази у обзир да се путарина наплаћује само на аутопуту, а не и на дионици пута до Клашница, те је тврдио да ће свако ЈП наплаћивати за себе! Међутим, како рекосмо, изгледа да је запело негдје у ‘договору’.

Нешто касније Чубриловић је изјавио да су кућице за наплату путарине у Гламочанима постављене, а да министарство нико није питао, као и да прописи Републике Српске не познају могућност такве наплате путарине. ЈП Путеви су за потребе реконструкције пута узели кредит, а сервисирање позајмице планирали су да остваре од наплате путарине.
У Путевим РС тврдили су да је све урађено уз одобрење Министарства, и позивали се на Закон о јавним путевима.

Директор Путева, Недељко Кнежевић, ове године је смијењен заједно са три извршна директора, али не због јавашлука са наплатном рампом, већ због тога што су, супротно закључку Владе РС из 2011. године, имали нето примања већа од 3.000 КМ. Садашњи директор Путева је Душко Гојић, кадар СНСД из Новог Града.

На наша питања: да ли ће се путарина наплаћивати, а ако неће, шта ће се десити са наплатним кућицама, да ли ће бити срушене и ко ће то све да плати – стигао је (брзи) одговор из министарства:

Везано за Ваш упит од 12.08.2014. године, а који се односи на наплату путарине у Гламочанима код Бањe Луке, обавјештавамо Вас да је за исте надлежно Jавно предузеће "Путеви Републике Српске", које је задужено за управљање магистралним и регионалним путевима у Републици Српској.

Ово је одговор Јавног предузећа Путеви РС:

На таласу најновијег свјетског тренда, можда неко треба да се полије кантом воде – још боље: да уђе у једну кућицу и на превару наплати неком збуњеном возачу путарину – па изазове руководство Путева и надлежно министарство да одговоре на питање: Шта ће бити с наплатним кућицама?

Сви кроз рупе пролазе, а нико не плаћа. Срамота је.Оставите одговор