Из Србије у Српску стиже хиљаду лажних диплома годишње

Свака диплома се може провјерити,кажу у просвјетној инспекцији поводом писања медија да из Србије у РС сваке године оде барем 1.000 лажних или сумњивих диплома. “Свако ко жели да провјери вјеродостојност и валидност дипломе било које образовне установе у Србији, може да се обрати Министарству просвјете, науке и технолошког развоја”, рекао је Велимир Тмушић Републички […]

среда, 31 октобра, 2012 / 22:46

Свака диплома се може провјерити,кажу у просвјетној инспекцији поводом писања медија да из Србије у РС сваке године оде барем 1.000 лажних или сумњивих диплома.

“Свако ко жели да провјери вјеродостојност и валидност дипломе било које образовне установе у Србији, може да се обрати Министарству просвјете, науке и технолошког развоја”, рекао је Велимир Тмушић Републички просвјетни инспектор.

Медији у РС су објавили да је кандидат за главног ревизора РС и бивши вршилац дужности директора Пореске управе Миле Баника за само годину дана завршио Факултет за услужни бизнис из Сремске Каменице (Фабус) који је дио Универзитета “Едуцонс” из Новог Сада.

Тај факултет су завршили и директор Фонда ПИО РС Младен Милић и Предраг Глухаковић – сада потпредседник Народне скупштине РС, а некадашњи министар трговине и туризма, пишу поједини медији.

Тмушић је навео да је конкретан случај предмет покрајинске просвјетне инспекције, и истакао да је у току велика акција провјере законитости рада високошколских установа у Србији и њихових истурених одјељења.

Лист Прес је објавио да су лажне дипломе испливале на површину, након афере у Републици Српској, у чијем је средишту Факултет за услужни бизнис из Сремске Каменице (ФАБУС), који је дио новосадског Универзитета Едуконс.

Медији у РС наставили су да се баве чињеницом да велики број тамошњих државних функционера има сумњиве дипломе из Србије, и то у тексту под насловом “Дипломе куповали у свадбеном салону”. Како се наводи, испостава новосадског факултета била је регистрована у Грудама, на адреси свадбеног салона “Оток” и у једном хотелу у Купресу.
“Данас нема трагова да је тај факултет постојао, а као подружница био је регистрован у Грудама и Купресу. Факултет је затворен 2006, а највећи број диплома издат је током 2002, 2003. и 2004″, рекла је Гордана Цикојевић, бивша министарка просвјете у влади Херцегбосанске жупаније.

Управо тих година, пишу “Независне новине”, на Факултету за услужни бизнис дипломирали су Миле Баника, кандидат за главног ревизора РС, и бивши директор Пореске управе Младен Милић, директор Фонда ПИО, и Предраг Глухаковић, актуелни потпредседник Народне скупштине и бивши министар трговине и туризма РС и још много државних функционера.

Професор од интегритета на једном државном факултету у Србији, који није желио да му помињемо име, каже за “Прес” да је приватни Универзитет Едуконс настао под врло сумњивим околностима.

“Ово је само врх леденог бријега, ко зна шта ће још да изађе на видјело. Бивши министар просвете Србије Зоран Лончар потписао је рјешење о оснивању Едуконса 2008, само пет дана пре него што је отишао са те функције. Причало се својевремено и да је он један од акционара”, открива саговорник.

Марио Спасић из “Транспарентности” каже да 40 одсто приватних универзитета и факултета у Србији тргује дипломама. Он наводи да се цјена лажних диплома у тим установама креће од 3.000 до 10.000 евра, у зависности од програма и брзине добијања дипломе и да из Србије у РС годишње оде најмање 1.000 лажних диплома.

“Те високошколске установе су дио међународне криминалне групе која се бави трговином дипломама. Сједиште те групе је у Војводини, а укључене су и установе из централног дјела Србије, БиХ, Хрватске, Црне Горе…”, тврди Спасић.

Стеван Милић, председник Синдиката образовања РС, каже да је трговина дипломама између Србије и РС толико узела маха да прети да потпуно обесмисли високо образовање на овим просторима.

“Прије двије године у РС смо имали 1.200 незапослених економиста, а сада их је 3.000. Да ли је на регуларан начин могло да дипломира толико студената у тако кратком року? Највише се тргује дипломама факултета за менаџмент и економију. Јавна је тајна да су у овај бизнис умјешане приватне установе из Србије, одакле код нас стиже највећи број диплома”, каже он.

Едуконс: Нема диплома на брзака

Проф. др Александар Андрејевић, власник и ректор Универзитета Едуконс, каже да на овој високошколској установи нема политичких пречица и диплома на брзака.

“Један дио тржишта за ФАБУС је представљала традиционално блиска РС. Многа лична познанства професора резултирала су интересом људи са тог подручја за овај факултет. Сви студенти уписани су у сједиште факултета, гдје су долазили на наставу и полагали испите. Студенти из Груда, који се помињу, у ствари су они који су са других факултета прешли на завршну годину студија. Са активностима у РС ФАБУС је престао 2006. године. При упису смо поштовали право свих људи да се образују. Нисмо могли знати да ли ће неко од њих бити на руководећем положају и мета својих противника који не презају да увлаче ФАБУС у њихове прљаве ратове. Диплома сваког појединца је провјерљива и издата у складу са законом”, каже он.11 КОМЕНТАРА

 1. А Адолф Хитлер? Да га чујемо, 6. новембра 1933, изјавио је: Немачке школе од првог разреда до универзитета брзо су нацификоване… Кад опозиционар каже: Нећу прећи на вашу страну, ја спокојно одговарам: Твоја деца нам већ припадају… Ко си ти? Ти ћеш проћи. Твоји потомци су, пак, у новом табору. За кратко време они неће знати ни за шта друго осим ове заједнице. А 1. маја 1937, Фирер додаје: Нови Рајх ником неће дати омладину и пружиће младима сопствено школовање и сопствено васпитање.

 2. Биги – прочитај ово неколико пута и дубље размисли. Нарочито ову задњу реченицу.Колико ли се хиљада младих угледало на ове, брзопотезне интелектуалце, дипломаше и милионере…семе зла је посијано…
  Истина ово хитлер неби дозволио својој земљи.

  Такође истина…треба ми помоћ, да одбраним и својих троје од овог зла, и вредносног система.;)

 3. Кад смо у овој области у којој разум и образовање треба да буду пресудни дошли до овог нивоа, какве ли су нам друге области.Изгледа да је већи проблем како из овог стања изаћи него што је оно само по себи проблематично.Ако се питања сумљивих и лажних диплома и доктората не рјеше онда “напредовање“ као константан циљ образовања је угрожено. Незнање је већ увелико дибило превласт над знањем.Кривци су познати а гониоци су у “незнању“ или су истовремено и ,,кривци“.Рјешење се мора тражити у сва три нивоа власти.

 4. Рјешење је једноставно. Квалитетна власт која ће све ставити под удар закона.
  Немилосрдно и бескомпромисно. И образовање, и здравство, и пензиони фонд, и борачка права, и спортски сектор, ама баш све и на свим нивоима истовремено. Али прво почистити себе, а онда чист ударити на остале.
  Знају сви шта је држава и како би шта требало, само сада сви глуме лудило и лове у мутном јер су свјесни постојања парадржаве и параинституција оличених у СНСД-у који су приватизовали државу и тумаче је као свој ресурс. Па сви гледамо свој ситни интерес прихватајући ту хоботницу као реалну.
  А вријеме иде. Свима нама. „Пси лају, а каравани пролазе“.
  Да дође власт која би ударила оштро по свима, позатварала, процесуирала, све под ревизију, а у затвор свакога ко прими мито и у износу од 0,1 КМ све би се брзо ријешило.
  У периоду од неколико дана сви би радили к’о бубамаре и гледали свог посла.

  П.С.
  господине Велики, СНСД сам узео као тренутног представника парадржавне хоботнице, немој се примати.

 5. Fabus je već postao regionani problem

  http://www.poskok.info/index.php?option=com_content&view=article&id=17850:kupuj-roo-fabus-ovci-tre-poasni-krug&catid=91:hercegovina&Itemid=103
  Veliki broj funkcionera u RS ima sporne diplome privatnih fakulteta, a među njima prednjače diplome Fakulteta za uslužni biznis iz Sremske Kamenice (Fabus) koji je deo Univerziteta “Educons” iz Novog Sada. Slučajnost ili ne, tek i u Srbiji ima dosta političara i direktora s diplomom istog fakulteta.
  Fakultet za uslužni biznis „Fabus“ u Sremskoj Kamenici kod Novog Sada
  “Blic” je istraživao i došao do podataka da je veliki broj onih koji su na javnim funkcijama, a koji su u kasnim četrdesetim ili pedesetim odlučili da završe visoku školu.
  je kod mnogih pao na Fabus, a među svršenim studentima tog fakulteta su Dmitar Đurović, novi direktor “Koridora Srbije”, Milorad Grčić, v.d direktora “Kolubare”, Ivica Veličković, direktor niškog vodovoda koji je na istom fakultetu stekao i titulu mastera, Miodrag Stevanić, direktor Turističke organizacije Čačka.
  Među fabusovcima su i Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV, i Duško Radaković, zamenik pokrajinskog sekretara za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

  Univerzitet “Educons” ima isturena odeljenja i van Novog Sada. “Vranjske” su prošle godine objavile da su diplomu ovog fakultetastekli članovi Gradskog veća u Vranju – Perica Janković i Nela Cvetković, direktorka Biblioteke Suzana Popović Irić, direktor „Novog doma“ Goran Petrović, direktor „Skijališta Besna kobila“ i nekadašnji pomoćnik gradonačelnika Dragan Janjić, zamenik direktora „Direkcije“ Aleksandar Trajković i još neki.
  U Republici Srpskoj izbila je velika afera. Tamošnji mediji su objavili da je kandidat za glavnog revizora RS i bivši vršilac dužnosti direktora Poreske uprave Mile Banika za samo godinu završio Fabus. Taj fakultet su završili i direktor Fonda PIO RS Mladen Milić i Predrag Gluhaković – sada potpredsednik Narodne skupštine RS, a nekadašnji ministar trgovine i turizma. Mediji u RS navode da je Milić magistrirao na Fabusu, ali da je zanimljivo to što je magistarski upisao pre no što je završio fakultet.

  Sumnja u način na koji su funkcioneri u RS dolazili do diploma verovatno će naterati nadležnu prosvetnu inspekciju u Srbiji da se pozabavi istom temom. Iako smo juče pokušali da kontaktiramo s prosvetnom inspekcijom, načelnik Velimir Tmušić je bio na službenom putu.
  „Na našem fakultetu ni ispiti, ni diplome ne mogu da se kupe“
  Jedna od slabo poznatih diploma Fakulteta za uslužni biznis
  Izvršna direktorka Univerziteta “Educons” Gordana Brljak kaže za “Blic” da je šokirana navodima po kojima pojedinci na neregularan način stiču diplome na Fabusu.
  – U šoku sam. Da li je neko direktor javnog preduzeća ili političar, ne znam. Ali tvrdnje da je takvih studenata mnogo nisu tačne. To su paušalne ocene i ružno je što se svake godine u vreme upisa fabrikuju afere. Verovatno pojedini privatni fakulteti u RS nisu imali dobar upis, pa se tako obračunavaju s konkurencijom. Tvrdim da na našem fakultetu ni ispiti ni diplome ne mogu da se kupe – ističe ona.

 6. I tako dođosmo u vremena kad svaka kafe-kuvarica i sekretarica koja je inače dobra sa direktorom (a znamo da su one uvijek dobre s direktorom) donese papir na kome piše njeno ime i ime nekog fakulteta i po kratkom postupku i uz čestitke direktora sjede na mjesto šefa neke službe institucije agencije kurca palca.

  Izgleda da su Srbi zbog vijekovnog robovanja raznim okupatorima u potpunosti izgubili osjećaj i pojam o vlastitoj državi te kako koji zasjede na fotelje vlasti udari pišati i srati po vlastitoj državi i narodu gore nego po najgorem dušmanu i neprijatelju.

  Tako je i ovo sa privatnim diplomama pišanje po svakom Srbinu koji se muči uči studira kome roditelji od usta odvajaju da završi školu da bi posle toga gledao neku polu pismenu kafe-kuvaricu sa diplomom sinergije,apeirona ,fabusa… kako mu se smije u facu.

 7. AKADEMSKA MAFIJA
  Srpsko-ruski doktori iz Novog Sada
  DIVLJI DOKTORATI PREDSJEDNIKA RAJKA KUZMANOVIĆA
  Predsjednik Republike Srpske RAJKO KUZMANOVIĆ, uz brojne državničke obaveze, pod stare dane se posvetio se i (međunarodnoj) akademskoj karijeri čiji je vrhunac doživio izborom za prorektora fantomskog Slavjanskog univerziteta u Moskvi, istureno odjeljenje Novi Sad; Predsjednik/prorektor je u vrlo kratkom roku odštancao desetina bezvrijednih papira kojima je brojne političare iz Republike Srpske proizveo u doktore i magistre iz različitih naučnih oblasti
  Tihomir Gligorić, Ostoja Kremenović, Miroslav Mikeš, Perica Bundalo… doktorirali „po skraćenom postupku“ na nepostojećem Univerzitetu akademika Kuzmanovića!

  Nekada davno, a mnogo bolje nije ni sada, većina stanovnika Bosne i Hercegovine, pogotovo onih starijih, nije znala rastumačiti pojam doktor.
  Tako je svaki liječnik opšte prakse sa završenim medicinskim fakultetom bio i ostao doktor sa velikim „D“, a oni pravi doktori nauka, akademska elita svake zemlje uglavnom je ostajala neprimijećena i neinteresantna običnom puku.
  U međuvremenu, situacija se nije mnogo promijenila.
  Kad je muka i bolest, svi idu doktoru, nose jaja, rakije, bajadera i koverte da se nađe, a akademci sa sedmim stepenom stručne spreme, ako su pošteni koliko i obrazovani, nadaju se samo uvođenju platnih razreda.
  Ipak, kada smo izašli iz mračne ere socijalizma koji nas je tušio 50 godina, sve više je onih koji bi da konačno dobiju prestižno zvanje doktora nauka, kako bi se u nadolazećem kapitalizmu što bolje udomili. Ne birajući sredstva, poslije rata smo naglo poboljšali prosjek završenih fakultetlija, magistara i doktora, kojima je, barem u RS-u, trebalo samo dva svjedoka da napismeno potpišu da je dotični studirao i završio.
  Sva dokumentacija smatrala se nestalom u ratu.
  Kada su se svi koju su to htjeli uz svjedoke fakultetski obrazovali, stiglo je vrijeme za marksistički rečeno – društvenu nadogradnju.
  Za četiri hiljade maraka po godini, nebitno da li se radi o državnom ili privatnom fakultetu, dobijate zvanje magistra, dok je doktorat poprilično skuplji, a godina nije ispod sedam hiljada maraka. Ne vrijedi džaba ona poslovica „znanje je imanje“.

  AKADEMIK FALSIFIKATOR
  Kako RS ne bi bila samo „bolji bh. entitet koji doživljava ekonomsku i privrednu renesansu“, pobrinuo se upravo genijalni autor ovih riječi koji stoji iza 20 falsifikovanih diploma, predsjednik RS-a i član Akademije nauka i umjetnosti RS (ANU RS) Rajko Kuzmanović.
  Vremešni Kuzmanović, doktor prava, cijelu svoju karijeru, kako piše na zvaničnoj internet prezentaciji predsjednika RS-a, posvetio je sopstvenom usavršavanju.
  Ovaj predratni član Centralnog komiteta Saveza komunista Bosane i Hercegovine, osim što je bio profesor na Pravnom fakultetu u Banja Luci, radio je na i na privatnim fakultetima „Apeiron“ i Fakultetu poslovne ekonomije. Takođe, osim silnih funkcija koje je obavljao za 50 godina, koliko aktivno radi, pred samu starost, izabran je i za prorektora Slavjanskog univerziteta u Moskvi (Magen).
  Da li mu je tada sinula ideja o tome da obrazovno nadogradi i prijatelje nije nam poznato, jer predsjednik RS-a ne daje izjave za medije još otkako je došao na dužnost, osim u izuzecima kada čita napisane govore na brifinzima za novinare.
  Uglavnom, ovaj prosvijećeni univerzitetski profesor nanio je najveću akademsku sramotu Republici Srpskoj, otkako je ona kao entitet i nastala.
  Naime, Kuzmanović je kao prorektor pomenutog moskovskog univerziteta, odlučio, sam potpisao i nostrifikovao diplome za 24 osobe. Prvo je dobar dio njih sam potpisao kao profesor Slavjanskog univerziteta, a potom ih kao predsjednik Komisije za nostrifikaciju diploma na Fakultetu poslovne ekonomije i nostrifikovao, odnosno priznao kao ispravne!
  Ova nesaglediva akademska sramota, ne samo po Kuzmanovića, već i po sve one koji su na taj način stekli fakultetske, magistarske i doktorske diplome, prošla bi sasvim nezapaženo da neko „anoniman“ nije dostavio kopije diploma entitetskoj prosvjetnoj inspekciji.
  Na osnovu istrage nostrifikacija je poništena kao i stručna zvanja.

  POLITIČKI KRITERIJ
  Jedna od poznatijih političkih ličnosti RS-a, kadar SNSD-a Miroslav Mikeš pristao je da komentariše svoj doktorat na temu „Političko-pravne pretpostavke nezavisnosti sudstva u RS“.
  „Sve je to dio kampanje protiv mene, Tihomira Gligorića i Rajka Kuzmanovića. Svoj doktorat sam odbranio u Novom Sadu, odštampao i prodao u hiljadu primjeraka“, iznosi svoju stranu Mikeš.
  Dodaje da su mu „na odbrani bili predstavnici američke ambasade, te da je dobio čestitku OHR-a“, kao da će time odbraniti vjerodostojnost svoga doktorata.
  Kako su sve diplome, kao i nalazi inspekcije i odluke koje je donijela u posjedu Slobodne Bosne, a ovaj poznati banjalučki pravnik koji je uz doktorat dobio i prezime „Andrievič“ upozorio da ne pišemo „neistine“, citiraćemo samo najzanimljivije navode iz zaključaka entitetske prosvjetne inspekcije.
  – diplome su izdate u Moskvi, a sadržaj pojedinih diploma je pisan na srpskoj jeziku. ćiriličnim pismom, a pojedine diplome i latiničnim;
  – diplome su izdate na različitim obrascima, te je moguće uočiti da se kod pojedinih diploma razlikuje pečat.
  Nadalje, inspekcija navodi da Fakultet poslovne ekonomije koji je nostrifikovao diplome nije vodio „poseban spisak o nostrifikaciji, već je isti vodio u svesci“, te da ovaj fakultet ima neovjerenu fotokopiju licence za Međunarodnu akademiju humanitarnih i prirodnih nauka iz Moskve.
  – Republičkoj upravi za inspekcijske poslove je dostavljen akt ENIS centra nadležnog za priznavanja visokoškolske ustanove u Ruskoj Federaciji u kome se navodi da Slavjanski humanitarni univerzitet nije državna i nije akreditovana ustanova koja izdaje visokoškolske diplome sa svojim nazivom, zaključuju inspektori.

  KOZMETIČKO-MEDICINSKI DOKTORI
  Osim Miroslava Andrieviča Mikeša, novopečenog doktora političkih nauka, spornu diplomu dobio je i socijalista Tihomir Spasoevič Gligorić, direktor entitetske Uprave za imovinsko-pravne poslove, poznat po tome što je u prvom redu stajao na sahrani Slobodana Miloševića. I on je sada doktor političkih nauka.
  Svoju novostečenu diplomu unovčio je i Ostoja Kremenović, bivši potpredsjednik Vlade RS-a za prvog mandata Milorada Dodika, a sada profesor na fakultetu kozmetologije i estetike(?!), zatim Mile Radišić, bivši direktor Lutrije RS-a (isto za Dodikovog prvog mandata), a sada glavni akter nezakonite privatizacije banjalučke Medicinske elektronike (što pokazuje da je, ipak, s pravom stekao zvanje magistra finansijskog menadžmenta), jer je zgradu i zemljište u centru grada vrijedno milione kupio za 200 hiljada maraka.
  Bez magistrata iz ekonomskih nauka bi mogao ostati i Perica Koljanin, zaposlenik Ministarstva za izbjegla i raseljena lica RS-a, dugogodišnji šef banjalučkog OMI-ja, protiv kojeg se već godinama vodi krivični postupak za nezakonitu prodaju stanova.
  I Perica Bundalo, bivši ministar unutrašnjih poslova i jedan od glavnih aktera afere Srpske šume, mogao bi ostati bez doktorata iz politikologije, što svjedoči da Kuzmanović nije sebično i uskostranački verifikovao diplome samo SNSD-ovcima, već i kadrovima drugih partija.
  Ostala imena nije vrijedno ni pominjati, jer očigledno nisu uspjeli da se sa svim stručnim znanjem uspnu u političkom i ekonomskom životu RS-a.
  Kako to kaže prof. dr Ivo Komšić sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu, bez mnogo zadiranja u temu, ostaje činjenica da je ovo „najveća akademska sramota koja je zadesila BiH“ i pitanje koje postavlja više retorički: Nije mi jasno ko bi normalan potpisao takve diplome?
  Odgovor se zna.
  Svi dokumenti koji su u posjedu našeg lista proslijeđeni su Ministarstvu prosvjete, nadležnom tužilaštvu i drugim relevantnim organizacijama.
  Zašto ne odgovaraju, također je poznato.
  Lažne diplome imaju njihove kolege, šefovi, svi entitetski moćnici, a na kraju ih je potpisao predsjednik RS-a.
  Za utjehu istoričarima i politikolozima u BiH, ali i Srbiji koji srpski akademski krug smatraju jednim od tri stuba pogubne i smrtonosne politike vođene u posljednjih 20 godina, ostaje činjenica da sa novim naučnim krugom sigurno neće imati brige.
  Zašto ćuti ministar Anton Kasipović
  KASIPOVIĆEVA ZATVORENA USTA
  Ulje na vatru dodali su i iz srbijanskog Ministarstva prosvjete, koji su kolegama iz RS-a pismeno poručili da „Slavjanski Humanitarni Univerzitet MAGEN iz Moskve nema dozvolu za rad“ na teritoriji ove države, samim tim ni u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici gdje su navodno branjeni doktorati.
  Ministar prosvjete RS-a Anton Kasipović za sada mudro šuti, te poziva također i novinare na šutnju dok se ne završi istraga.
  O prijedlozima i nalazima svoje inspekcije se ne izjašnjava, a kamoli o kolegama iz SNSD-a i ministarstava u Vladi RS-a, koji imaju sporne diplome. Optužnica za krivično djelo falsifikovanja ili lažnog predstavljanja tabu je tema u „boljem bh. entitetu“, a tek pomen da bi predsjednik RS mogao sjesti na optuženičku klupu…
  Rekorder Grujo Bjeković
  ROMANIJSKI SNSD-OVAC ZA JEDAN DAN „OČISTIO GODINU“
  Grujo Bjeković, bivši zamjenik ministra sporta za vrijeme Radovana Karadžića, potukao je znanjem sve dosadašnje rekorde.
  Ovaj bivši predsjednik SNSD-ovog Regionalnog odbora sarajevsko-romanijske regije, prema dokumentima „Slobodne Bosne“, trebao bi ući u Ginisovu knjigu rekorda po nataloženom znanju.
  Naime, Bjeković je za jedan jedini dan položio svih sedam ispita na postdiplomskom studiju u Novom Sadu, a tri mjeseca kasnije, u futroli je pored magisterija imao položen doktorat. Ko zna-zna.

 8. Све дипломе из Крагујевца, Карловаца, Новог Сада, Груда, Котор Вароша и са свих приватних факултета ће се испитати, биће ту свашта.

  Ево зашто Еколошка партија у свом програму предвиђа укидање свих приватних факултета осим оних чије ће се дипломе аутоматски признавати у Европи.

  Неће их бити тешко затворити, сваки има стотине или бар десетине лажних диплома од факултета до доктора наука, значи по закону им се укида лиценца и акредитација.

  Нека га поново отворе кад добију потврду Европске уније да ће им код њих важити дипломе.

  Најебали су и многи професори на државним факултетима јер им је магистрат у Новом Саду био пет хиљада еура, а докторат десет.

  Сви ми њих знамо а ћутимо, трагедија је што су читаве фамилије на државним факултетима магистрирале и докторирале и сад држе катедре на државним факултетима са плагијатима,срамота.

  Е због тога имеђу осталог ми постојимо, што рече наш предсједник у кампањи 2010 у споту:“ОЧИСТИЋЕМО СРПСКУ ОД СВАКОГ СМЕЋА.“

 9. На сваком кораку плаче Република Српска за зеленим, за неукаљаним људима и јасним програмом са роковима извршења, за дисциплином, правдом, позитивном енергијом……………….једноставно, плаче за ПРВОМ ПРВОМ ПОСЛЕРАТНОМ ОБНОВОМ.