Из ПДП једна изјава и једно саопштење: Од Бисере Турковић до листе приоритета инвестиција

"Писма која је министарка иностраних послова БиХ Бисера Турковић упутила високом представнику ЕУ за вањске послове и сигурност Хосепу Борелу и министру иностраних послова Мађарске Петеру Сијарту, жалећи се на помоћ коју су Мађарска и Русија упутиле Републици Српској у току епидемије вируса корона, невјероватан је и шокантан преседан", рекла је портпарол ПДП-а Ања Петровић.

уторак, 14 априла, 2020 / 16:29

"Тешко је и замислити реакцију званичника који добију писмо министарке која се жали што је један ентитет земље коју представља добила помоћ и то у вријеме када читав свијет тежи заједништву, солидарности и узајамној подршци. Жалећи се на селективност, Турковић селектује, по ко зна који пут испољавајући, најблаже речено, нетрпељивост према Републици Српској", каже Петровић и додаје:

"Турковић прије него што је преузела функцију требала је прочитати Устав, научити уставну структуру и функционисање земље и подсјетити се да постаје министарка иностртаних послова БиХ, а не радикалног крила СДА. Ми у Републици Српској смо захвални за сваку помоћ упућену током овог изазова с којим се сви суочавамо и увјерена сам да не постоји нико у Републици Српској коме би сметало, чак напротив, да исту добије ФБиХ. Међутим, иступи Турковићеве сада су дугорочан проблем СДА, јер док су им такви кадрови на руководећим позицијама, Република Српска и ФБиХ су све даље, а БиХ, у коју се они наводно куну, све је мање", каже Петровић.

Она је позвала предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтију и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да у оквиру својих надлежности реагују на понашање Турковићеве.

"Ипак, увјерена сам да ће овакав потез остати усамљен случај и надам се да ће нас ова криза све учити солидарности, разумијевању и схватању да личне и политичке фрустрације и разлике ипак можемо и чешће требамо остављати по страни", закључује Петровићева.

Листа приоритета: Одложите куповину пословних простора

Партија демократског прогреса позива Владу Републике Српске да промијени своју Одлуку о одређивању приоритетних пројеката из програма јавних инвестиција Републике Српске за финансирање из буџета у 2020. години, односно да због најтеже економско-социјалне кризе од краја рата одложи пројекте куповине одређених пословних простора, при чему адаптација здравствених установа треба да остане приоритет обухваћен том одлуком.

Иако пројекти куповине пословних простора одређени овом Одлуком нису неважни, ипак је далеко важније да се у овим тешким тренуцима буџетска средства за пословне просторе у износу од преко 16 милиона КМ користе за оне најприоритетније намјене, а што свакако јесте подршка привреди, радницима и здравственом сектору. Није спорно да се на рационалан начин приступи куповини потребних пословних простора за институције Републике Српске кад изађемо из ове кризе, но у овим тренуцима кад већина грађана са зебњом очекује наредне дане овакви трошкови једноставно су у најмању руку непримјерени.

Партија демократског прогреса позива такође Владу и предсједницу Републике Српске да хитно измијене Уредбу са законском снагом о пореским мјерама за ублажавање економских посљедица насталих усљед корона-вируса, и то на начин да се запосленима код пословних субјеката којима је забрањен рад исплати износ најниже плате не само за април мјесец, него и за сразмјеран дио мјесеца марта у којем је био забрањен рад, будући да значајан дио пословних субјеката због немогућности да обавља своју дјелатност није у стању да исплати пуни износ мартовских плата својим радницима.Оставите одговор