Из Младићевог дневника: Срби могли купити Клинтона

БЕОГРАД – Срби су током почетка рата за 10 милиона долара могли "купити" 100 до 200 конгресмена и сенатора у САД, који би заступали њихове интересе, а за 50 милиона чак и тадашњег предсједника Била Клинтона, наводи се у ратном дневнику генерала Ратка Младића. Младић, некадашњи начелник Главног штаба Војске Републике Српске и хашки оптуженик, […]

петак, 5 јуна, 2009 / 11:06

БЕОГРАД – Срби су током почетка рата за 10 милиона долара могли "купити" 100 до 200 конгресмена и сенатора у САД, који би заступали њихове интересе, а за 50 милиона чак и тадашњег предсједника Била Клинтона, наводи се у ратном дневнику генерала Ратка Младића.

Младић, некадашњи начелник Главног штаба Војске Републике Српске и хашки оптуженик, у дневнику је 5. фебруара 1995. године биљежи свој сусрет у хотелу "Москва" у Београду са америчким бизнисменом српског поријекла Бранком Тупањцем, једним од најбогатијих Срба у свијету.

Према наводима из дневника, Тупањац је током овог сусрета рекао да би Срби могли придобити Клинтона за 50 милиона долара, а да је за почетак потребно 10 милиона долара.

"Наши лупају у новинама. То се не ради преко новина. Арапи имају 15 до 20 људи који раде код њих, а мој концепт је да добијем већину; Треба нам јак човјек, ако М (п. а. Муслимани) и Хрвати имају Дола, зашто ми не бисмо имали Клинтона, а они траже 50 милиона да их узму када се заврши посао", рекао је Тупањац.

Београдски лист "Блиц", који је данас објавио дијелове Младићевог дневника, наводи да је Тупањац тада рекао да је предсједник Хрватске Фрањо Туђман са 17 милиона долара купио сенаторе у САД.

"Ми у емиграцији смо доживјели неко чудо, не можете сада добити људе. Нама је у почетку требало 10 милиона долара, могли смо купити 100 до 200 конгресмена и сенатора. Туђман је пустио у САД 17 милиона долара и купио сенаторе. Нама треба сада да пусте 50 до 100 сенатора који треба да кажу истину, а не да лажу. У САД конгресмена и сенатора купиш као адвоката и он ради за тебе. То морамо. Овако рат можемо завршити, нисмо ово ни пробали", наводи Тупањац.

Он наводи да је за рјешење рата у БиХ Србима било потребно осам милијарди долара.

"Ја сам рекао да се повуку границе, да се пресели народ, али сам им рекао да ће то коштати осам милијарди долара. Клинтон је рекао: `Но проблем`. Четири милиона долара, а остало би било намирено од Европе. Ако би САД рекле `го хеп` (напред, зелено светло), онда нема проблема", наводи Тупањац.Оставите одговор