Ивановић: Срби на Космету ће добити слободу кретања

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић сматра да ће договор Београда и Приштине омогућити Србима сјеверно од Ибра и у енклавама кретање по цијелом Космету, без бојазни да ли ће их полицијска патрола зауставити и узети им документа. Коментаришући јучерашњи договор Београда и Приштине у Бриселу, Ивановић је рекао да се […]

недеља, 3 јула, 2011 / 17:23

Државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић сматра да ће договор Београда и Приштине омогућити Србима сјеверно од Ибра и у енклавама кретање по цијелом Космету, без бојазни да ли ће их полицијска патрола зауставити и узети им документа.

Коментаришући јучерашњи договор Београда и Приштине у Бриселу, Ивановић је рекао да се још не зна довољно о детаљима договора, осим да први резултати говоре да ће Срби на Космету добити слободу кретања, али да не очекује да ће бити неких великих изненађења.

Говорећи о оптужбама да је Србија пренијела државне надлежности, права и обавезе на косовске институције и признала "документа квази-државе", Ивановић тврди да никакве надлежности нису пренијете на Косово и да договор не представља споразум Србије са другом државом.

"Србија не склапа договор са такозваном републиком Косово, већ са ЕУ, која служи и као посредник и као неко ко ће надгледати постигнути договор. Оно што је договорено мораће да преживи и оцену коју ће Влада донети", каже државни секретар за београдске медије.

Коментаришући изјаву шефа приштинског преговарачког тима Едите Тахири да је постигнути договор "први корак ка признању независносни Косова", Ивановић тврди да Тахири "углавном прича за своју публику".

Он тврди да не постоји никаква шанса да Србија директно или индиректно призна независност Косова и да то неће учинити ни актуелна, али ни нека будућа влада. Ивановић је поновио да ће, као резултат преговора, убудуће Срби моћи да путују по Косову са својим документима и регистарским таблицама и да при том немају проблема са косовском полицијом, што важи и за Албанце који путују по Србији или преко Србије у западне земље.

Представник Срба са Косова Рада Трајковић сматра да договором Београда и Приштине Србија није признала независност Косова, већ олакшала живот тамошњих Срба и спријечила приближвање Косова Албанији. "Спречено је отуђење Косова и тамошњих Срба од остатка Србије и приближавање Косова Албанији", рекла је Трајковићева.

Она је навела да након тог договора Србија има већи кредибилитет да се, уз подршку међународне заједнице, бави питањем Косова и унапређењем услова живота тамошњих Срба. Према њеном мишљењу, постигнутим договором Србија није признала независност Косова, али је показала да не игнорише чињеницу да већинско албанско становништво жели независност.

Током јучерашње рунде преговора у Бриселу тимови Београда и Приштине постигли су договор о слободи кретања и матичним књигама, док је о факултетским дипломама постигнут само начелан договор.0 КОМЕНТАРА

 1. :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

  Невјероватно!!! Ово је буквално смијешно! Признали независност КиМ… то значи признавање докумената, таблица…, дакле признали, а он прича… бајке. Не могу да вјерујем. Да, имаће Срби слободу кретања. За почетак, један је премлаћен у Гњилану. Један од ухапшених 28., али тада није био постигнут договор. Можда се то више неће дешавати сада када јесте?! Невјероватно!

 2. Слобода се не добија, она се ОСВАЈА клену!!!
  Али шта ти знаш о томе продана душо. Лајуцкао си и кезио док си био са народом на Космету, а кад си се ухлебио код Боте Нејаког, замијенио си фиктивну неслободу за право ропство. И то оно крмеће – редовно ти сипају напој, ти задовољно рокћеш, али живиш у свињцу!

 3. Да, да, моћи ће да се крећу без бојазни да ће им полиција узети документа, а то што им Шиптари , са документима и без њих, `ладно узимају животе и све што им падне на памет, то је ситница..мислим, ријешиће то Тадићи са својом свитом некад у будућности..
  Изгледа да они контају да је признање само ако експлицитно кажу:“Да, признајемо!“.
  Мада, чини ми се да се више узрујавамо ми, са ове стране Дрине, него Србљи онамо. Ипак је сезона одмора..контам, већи је проблем гдје отићи на море..Истра ил` Далмација.