Иванов: Косово је дистрибутивни центар дроге у Европи

Директор руске Федералне службе за контролу промета дрога Виктор Иванов изјавио је да велику забринутост изазива успостављен систем испоруке авганистанског хероина у Европу балканском рутом и истакао да је Косово дистрибутивни центар дроге која одлази у европске земље. "Наглашавам да је Косово својеврсно нарко средиште Европе", рекао је Иванов на данашњој конференцији за новинаре у […]

среда, 24 августа, 2011 / 19:34

Директор руске Федералне службе за контролу промета дрога Виктор Иванов изјавио је да велику забринутост изазива успостављен систем испоруке авганистанског хероина у Европу балканском рутом и истакао да је Косово дистрибутивни центар дроге која одлази у европске земље.

"Наглашавам да је Косово својеврсно нарко средиште Европе", рекао је Иванов на данашњој конференцији за новинаре у руској Амбасади у Београду, након завршетка тродневне посјете Србији.

Он је истакао да се у тој оцјени не слажу само Русија и Србија, већ и полицијске структуре европских земаља, Еуропол и Стејт департмент.

Иванов је навео да информације српске стране, али и европских земаља, показују да на Косову функционише 15 јаких нарко картела, те да су они чврсто повезани са италијанском мафијом.

"Нарко картели на Косову од транзита хероина из Авганистана зарађују око три милијарде евра годишње, што је двоструко већи износ од комплетног буџета Косова", навео је Иванов.

Према његовим ријечима, на Косову се велике количине дроге, које стижу из Авганистана, уситњавају и затим колима и аутобусима превозе ка Европи.

Иванов је рекао да је Русија, ради ефикасније борбе против трговине наркотицима, предложила формирање балканске антинаркотичке петорке која би укључивала Русију, Србију, Црну Гору, Македонију и Албанију.

Директор руске Федералне службе за контролу промета дрога Виктор Иванов у понедјељак, 22. августа, потписао је са министром унутрашњих послова Србије Ивицом Дачићем споразум о сарадњи у борби против трговине дроге.