Иванић за америчку телевизију: У БиХ се мало цијени подршка Русије

Говорећи о доласку министра вањских послова Русије Сергеја Лаврова у БиХ и односу двије земље, члан Предсједништва Босне и Херцеговине Младен Иванић у изјави за Н1 истакао је да је Русија показала неколико позитивних ствари према Босни и Херцеговини. Иванић истиче је БиХ једина добила исплату клириншког дуга у готовини и да се то мало цијени.

четвртак, 20 септембра, 2018 / 21:20

Иванић је нагласио да је Русија нашла начин да се дуг из ратног периода плаћа у једном дужем временском периоду и то је велики уступак Босни и Херцеговини.

"Русија је показала неколико позитивних ствари према Босни и Херцеговини. Прво наплата дуга у готовини. Ми смо једина земља која је добила готовинску исплату клириншког дуга. Мислим да се то овдје у Босни и Херцеговини мало цијени.

Мислим да је то врло јасан показатељ пријатељског односа. Русија је нашла начин да се дуг из ратног периода плаћа у једном дужем временском периоду и то је велики уступак Босни и Херцеговини. Русија је отворила тржиште за воће и поврће из Босне и Херцеговине и пар пута прогледала кроз очи золупотребама као када су туђе јабуке ишле као наше", истакао је Иванић у изјави за Н1.

Русија има своје стратешке интересе овдје казао је Иванић.

"Политичари из бошњачког народа очекују да само оно што они говоре може добити међународну подршку. Русија јесте имала погледе који су мало другачији, који су више уважавали постојање Републике Српске, а код њих се због тога јавља отпор. Мислим да је то јако погрешно. Русија има своје стратешке интересе овдје. Русија је једна од земаља која је битно утицала да дође до Дејтонског споразума и она има право да заступа своје виђење провођења Дејтонског споразума", нагласио је Иванић.

Односе БиХ и Русије члан Предсједништва оцјењује као врло коректне.

Више користи имао Ефбих од Српске

"Мислим да су ти односи врло коректни. Не знам у ком смислу би чак могли бити и бољи од овога", казао је он.
Иванић каже да мисли да један дио бошњачких политичара не уважава подршку Русије институционалном праву Републике Српске да постоји и да се уважава.

"Највећу корист је од тих потеза имала Босна и Херцеговина, а не Република Српска. Највећи дио новца од клириншког дуга је отишао у Федерацију БиХ. Увјерен сам да Русија не подржава нити једну политичку концепцију, већ да подржава институционално право Републике Српске да постоји и да се уважава и ништа више од тога. Искрено мислим да један дио бошњачких политичара то не уважава. Они као да стално воле да чују само једно, Босна и Херцеговина, Босна и Херцеговина без Републике Српске. Реално говорећи, без Републике Српске нема ни Босне и Херцеговине", потцртао је Иванић у изјави за Н1.

О забрани уласка појединим руским држављанима на територију БиХ Иванић је покушао разговарати са колегама у

Предсједништву, али није било сагласности.

"То је питање за безбједносне агенције које по закону тај цијели посао раде. Тражио сам да Предсједништво БиХ о томе разговара, али нисам имао сагласност чланова тако да та тема није могла доћи на Предсједништво", закључио је Иванић за Н1.Оставите одговор