Иванић у хрватској: Питаћу их за нуклеарни отпад

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић изјавио је да ће током предстојеће посјете чланова Предсједништва БиХ Хрватској бити ријечи о свим отвореним питањима, а посебно о потенцијалном одлагалишту нуклеарног отпада у близини границе са БиХ. "Мислим да Хрватска ту одлуку у вези са одлагалиштем није донијела. Ми ћемо јасно изнијети наше ставове, као […]

четвртак, 3 марта, 2016 / 13:40

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић изјавио је да ће током предстојеће посјете чланова Предсједништва БиХ Хрватској бити ријечи о свим отвореним питањима, а посебно о потенцијалном одлагалишту нуклеарног отпада у близини границе са БиХ.

"Мислим да Хрватска ту одлуку у вези са одлагалиштем није донијела. Ми ћемо јасно изнијети наше ставове, као што су они и раније изношени и ту постоји потпуно јединство у Предсједништву БиХ", рекао је Иванић уочи посјете чланова Предсједништва званичном Загребу која је планирана за 8. и 9. март.

Иванић је рекао да од Хрватске, као земље чланице ЕУ, очекује подршку, посебно када су у питању европске интеграције.

"Улазак Хрватске у ЕУ је условио један од наших услова, а то је прилагођавање Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ. Њихов разуман став да БиХ изврши прилагођавање, али у складу са реалним могућностима, а не да уништи сопствену пољопривреду био би нам од огромне помоћи", додао је Иванић.

Између осталог, каже Иванић, на томе ће се видјети и колико је степен међусобних односа и међусобног уважавања заиста истински и истинска подршка.

Он је оцијенио да су обје теме између БиХ и Хрватске, и имовинско-правни односи и границе, које су и даље отворене, врло осјетљиве и на једној и на другој страни.

Иванић сматра да овог тренутка нема услова за ратификацију споразума о границама ни са једне ни са друге стране. "Било би добро да се уђе у озбиљније разговоре, да се види гдје се може извршити прилагођавање и да се покуша доћи до јединственог става", рекао је он за агенцију Анадолија.

Прије званичне посјете чланова Предсједништва Загребу, у понедјељак, 7. марта Иванић ће се састати са представницима српске заједнице у Хрватској.

"Интерес српске заједнице да буде равноправна у Хрватској, да буде у Хрватској и они су сви јасно рекли да уважавају уставни систем у Хрватској, али очекују да се поштују и њихова права и на језик и на писмо, и све остале ствари које су у складу са европским конвенцијама. Ја се надам да ће нове власти то успјети у Хрватској да обезбиједе", истакао је Иванић.

Он је оцијенио да је политика и званичног Загреба и званичног Београда слична када је у питању БиХ.

"Београд каже – волимо Републику Српску, али нећемо ништа урадити да угрозимо територијални интегритет и цјеловитост БиХ, као што Загреб каже – разумијемо, волимо Хрвате у БиХ, али ништа нећемо урадити да угрозимо територијални интегритет БиХ. Мислим да је то зрело и са једне и са друге стране", истакао је Иванић.