Иванић: Референдум је грешка

Фронтал.РС је, како је и ред, одлучио да провјери зашто су посланици ПДП били уздржани око питања референдума, и то на извору ове политике саме – од Младена Иванића. Пише: Сузана Маџарић Партија демократског прогреса не подржава референдум као ријешење за већу праведност суда БиХ из разлога што се тиме политичка криза из Федерације БиХ […]

петак, април 15, 2011 / 13:33

Фронтал.РС је, како је и ред, одлучио да провјери зашто су посланици ПДП били уздржани око питања референдума, и то на извору ове политике саме – од Младена Иванића.

Пише: Сузана Маџарић

Партија демократског прогреса не подржава референдум као ријешење за већу праведност суда БиХ из разлога што се тиме политичка криза из Федерације БиХ сели у Републику Српску од чега ће партије из федерације имати највећу корист, изјавио је први човјек ове странке Младен Иванић.

Разлози због којих ПДП не подржава референдум су што се тиме отвара могућност критике РС од стране међународних институција, осим тога, како каже Иванић, СНСД се овим крије иза грађана Републике Српске пошто је резултат референдума унапријед познат као и да владајућа странка нема план шта након референдума.

"Желим грађане да упозорим да се врло озбиљно погоршавају прилике, чак и безбједносне и да није било потребе да РС улази у ситуацију у којој меоже доћи чак и до физичких сукоба. Ово је само још један начин склањања пажње грађана са озбиљних проблема."

Иванић сматра да се новац који ће се утрошити за референдум могао искористити у друге, важније ствари као што су накнаде трудницама, за повећање дјечијег додатка, субвенцију струјеј социјално угроженим категоријама, програм запошљавања приправника, редовну исплату пензија.

"Ова прича око референдума служи личним намјерама, личним циљевима и да апсолутно нема никакве користи за Републику Српску.", изјавио је Иванић.

Предсједник ПДП сматра да владајући СНСД треба да преиспита своје односе са хрватским странкама, нарочито ХДЗ-ом након данашње пресуде Хашког трибунала која по Иванићу у потпуности мијења карактер рата и доказује да су Срби највеће жртве рата у Хрватској.

На крају Младен Иванић је рекао да би СНСД био најсрећнији уколико би Високи представник укинуо одлуку о референдуму, након чега би, како каже Иванић, могли рећи да су дали све од себе али да су спријечени.0 КОМЕНТАРА

 1. Свака ти је ријеч чудна. Него што се ти Младене бојиш сукоба? Чиме су тебе странци уцијенили, па се свега бојиш? Слажем се и ја да има ствари гдје се може дати и помоћи људима, слажем се и да је унапријед познат резултат референдума. Младене, ипак заборављаш једно, ово је веома безболан начин да се опипа пулс Међународне заједнице која је тебе уцијенила нечим, па да видимо успут имамо ли и ко су нам пријатељи, како се понашају када је гужва у кафани? Поред тога, Додик коначно испада дослиједан и колико год га је не волио, а заиста га не волим (што је неважно), немам право да га критикујем када коначно конкретизује своју причу, па макар на овако бенигном примјеру. Опет, ако ово прође, онда се пуно других ствари отвара за РС. Изгубити не можемо, нема више репресије као 2004. године. Што се тиче социјале, имао си прилику и са Чавићем некада и са Додиком до прије 2,5 године да будеш социјално осјетљив, извини ако то нисам осјетио,а ти си свима нама пуно давао.

 2. Мислим да је профа овде сто посто у праву!
  Искључиво је лични интерес у питању и све су прилике да ће господин Додик успијети у науму по ко зна који пут преко кичме народа до личних циљева x-(
  Профа је мени кул лик који никад не лупа B-)

 3. Профа никада не лупа? Добро, када бих кренуо набрајати његове бисере у политичком контексту, испао бих да браним ове на власти, а то не могу. Можда је добар професор, али као човјек нешто нисам увјерен да би се жртвовао за народ.B-)

 4. Од ријечи до ријечи професор је управу!

  Поштујем га као професора, образованог човјека прије свега, али његова грешка су били људи попут Микеревића, због којих данас плаћа високу цијену!

 5. Сад ми није јасно зашто Иванић диже тензије и распирује ватру. Добро, тачно је то што каже да послије референдума неће бити ништа, али зашто српски политичари да спомињу физичке сукобе? Немојте људи, мало смо до сад били негативци, треба унапријед да нас осуде по систему ,,ево, и сами знају да праве сукобе“. Критикуј, све стоји, али немој о сукобима, молим те.

 6. Дође вријеме да се сложим са Иванићем. Јес’да ми је криво, али морам признати да је у праву.

 7. Па знам да је због тога, али ту силу ставља у лош контекст, у смислу да је и Србима јасно да ће бити криви уколико избију сукоби овдје. Дакле одмах смо криви за нешто што би тек могло да се деси. То ме брине…признање кривице прије сукоба.

 8. Ма нема овдје никаквих сукоба, само је проблем Иванићев политички кукавичлук и одуживање странцима, па то треба нечим објаснити. Јер су странци остали његова једина политичка шанса. А референдум је једна сасвим нормална ствар, само нисам сигуран да смо ми нормални.

 9. Иако морам признати да ми је смијешна и ова еуфорија и курчење СНСД-оваца. Али биће како ни једно обећање нису испунили па се сада дохватили овог референдума као за сламку спаса.

 10. Referendum je povezan i za predstojećim ustavnim reformama u BiH. Na svim dosadašnjim pregovorima pritisak MZ bio je usmjeren ka legalizovanju nametnutih odluka OHRa – namjera je da se u tekst i tkivo Ustava ugradi sve ono što je OHR nametnuo.

  Na referendumu narod treba ojačati pregovaračke pozicije Srpske i ako ne spriječiti ono bar ozbiljno dovesti u pitanje takav scenario.

  Našoj opoziciji zamjeram stav po kome Srpska mora ostati na pozicijama odbrane Dejtona bez obzira na inicijative iz Federacije. Kontam da ako neko treba rušiti Dejton, onda to trebamo biti i mi… pogotovo u kontekstu predstojećih reformi. Ostati na pozicijama Dejtona praktično podrazumjeva da se buduća ustavna struktura pomjeri ka željama i vizijama bošnjačkim.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *