Иванић писао на адресу РТРС, од тамо мук

Човјек изабран вољом народа на демократским изборима писао је јавном РТВ-гласилу Српске, али отуда не стиже одговор. Будући да је и Фронтал својевремено писао Драгану Давидовићу, па смо одговор морали тражити уживо и пред свједоцима, није лоше објавити садржај.

понедељак, 3 септембра, 2018 / 23:38

Садржај писма РТРС преносимо у цјелини:

Поштовано уредништво Радио-телевизије Републике Српске,

Љубазно вас молим да ми доставите термин који сте, сасвим сам сигуран, планирали за моје гостовање, поштујући програмска начела из Закона о Радио-телевизији Републике Српске.

С пажњом сам у суботу пратио цјеловечерњу емисију јавног сервиса, врло интересантно замишљеног концепта, коју сте посветили гостовању предсједника Републике.

Вјерујем да вам је, неколико дана пред званичан почетак изборне кампање, стало да поштујете уставну обавезу објективног обавјештавања јавности, као и Закон о РТРС, који прописује ”производњу и уређивање програма у складу са највишим професионалним критеријумима, независно од ставова државних органа, политичких странака и интересних група”.

Вјерујем да ћете на ово писмо, за разлику од оних ранијих из мог кабинета које сте игнорисали или сте, пак, послали штуре одговоре без икаквог стварног значаја – ипак одговорити. Вјерујем да је и вама, као јавном сервису свих становника Републике Српске, стало да потпуно равноправно третирате изабране представнике Републике Српске, на начин као што сте то чинили прије мог мандата, кад је на мјесту српског члана Предсједништва БиХ био представник друге политичке опције. А мене је на изборима, подсјетићу вас, изабрало више од 317.000 људи у Републици Српској.

Као што знате, Законом о РТРС загарантовано је и равноправно сучељавање различитих гледишта. Осим ваше редовне обавезе да сви актери јавног живота укључујући и политичке, буду равноправно заступљени у ТВ програму, подсјетићу вас и да је током ове емисије на мој рачун, као члана Предсједништва БиХ из Републике Српске, изнесено много неистина, па чак и увреда.

Разлог више због којег ова чињеница не би смјела да буде игнорисана је што се ради о периоду пред сами почетак изборне кампање, а стицајем околности – на изборима 7. октобра сам противкандидат Вашем госту који је те информације током вишечасовног гостовања пласирао.

Иначе, у емисији јавног сервиса у којој ћу ја бити гост не треба да сједи и питања поставља подмладак моје политичке партије, као у случају гостовања господина Додика и младих СНСД у студију. Ја сам вољан заиста да одговорим на сва конкретна питања која занимају људе у Републици Српској.

Вјерујем да ћете већ током данашњег дана, најкасније до 14 часова, одговорити на моје писмо како бисмо заједнички усагласили термин гостовања, било који дан прије званичног почетка изборне кампање. С циљем, како то наводи Закон о РТРС, јачања демократског духа, међусобног разумијевања и толеранције", каже се у Иванићевом писму РТРС-у.9 КОМЕНТАРА

 1. Извјесни Данијел у тексту прије пар дана написа;
  „РТРС је партијска РТВ-кућа. Нема другог описа и свако ко каже другачије је лажљиво ђубре“.

  Како нећу да испаднем пажљиво ђубре, морам се сложити. И ово писмо госп.Иванића говори у прилог тврдњи овог Данијела. РТРС се поставио пристрасно у овој трци за члана предсједништва државне заједнице БиХ из Српске. Ту ће одмах неки завапити како не треба плаћати ТВ преплату.

  Слажем се, из дијаметрално супротних разлога. Наиме, ми плаћамо таксу на посједовање ТВ апарата, и она се дијели по јавним емитерима, 1/2 РТВ БиХ и по 1/4 РТРС и ФТВ.
  Значи плаћамо свакимјесец 1,875 КМ РТРС, партијској кући, и 5,625 КМ онима којима се често омакну појмови агресија, нешто ријеђе геноцидно творевина и гдје ћемо чути формулацију „ослобођење Возуче“.
  Непојмљиво ми је да грађани Српспе кеширају ТВ на којој се опогањује Српска и ВРС.

  Е сад, Младен има покрића за овај вапај у виду писма РТРС. Али сад иде оно АЛИ. Младен је чест гост на ФТВ и РТВ БиХ, ту му се и бирају „пожељнија“ питања (рецимо у емисији Душке Јуришић), и други кадрови СзП (посебно онај Мектић) имају одличан третман на овим јавним емитерима (ТВ БиХ и ФТВ) које такође грађани Српске финансирају. Додуше из разлога што је добро да неко из Српске гура мантру коју воли чути сарајевска махала.
  Додика готово и нема на овим емитерима. Њихово право коме ће више пажње посветити.

  Но кад саберемо, Младен има слабији третман на РТРС-у од Додика, али зато има кудикамо бољи третман на ТВ БиХ и ФТВ (јавни емитери које такође кеширају грађани Српске), тако да има итекако шансу да каже своја гледишта, имамо и медије и портале у Српској који ће радо пренијети та гледишта, посебно ако ће се кроз иста прозборити која о мрском негативцу, а хоће. И његова гледишта ће се чути у Српској гдје ће бити љута борба за члана предједништва.

  Тако да Младен „де јуре“ има право на овакво „протестно“ писмо, но „де факто“ свира ку*цу.

 2. Не дирај ми бураза Јасмина, што се тиче хаџи-лоје, да га поздравим.

  Ја сам му чини ми се и дао име, ако нисам ја, онда си ти Симо, свеједно,што се тиче нас двојице, ради се о истом човјеку са два ника, зар не?

  1. Име сам му дао ја.

   Није добро кад већ у предизборној кампањи покушаваш присвојити туђу интелектуалну својину.

   Тиме показујеш лоповски карактер, а то се у предизборно вријеме треба избјегавати.
   Послије није битно.

Оставите одговор