Иванић писао Мартенсу: Дајте датум Србији

У прилогу је писмо које је предсједник ПДП Младен Иванић упутио предсједнику Европске народне партије (ЕПП) Вилфриеду Мартенсу, у којем га позива да ЕПП уложи максималан напор да се наредних дана, пред коначну одлуку 28.јуна, створе услови за одређивање тачног датума за почетак преговора Србије са Европском унијом. Европска народна партија је партија са највећим […]

четвртак, 20 јуна, 2013 / 10:57

У прилогу је писмо које је предсједник ПДП Младен Иванић упутио предсједнику Европске народне партије (ЕПП) Вилфриеду Мартенсу, у којем га позива да ЕПП уложи максималан напор да се наредних дана, пред коначну одлуку 28.јуна, створе услови за одређивање тачног датума за почетак преговора Србије са Европском унијом.

Европска народна партија је партија са највећим утицајем у Европској комисији и има највећи клуб посланика у Европском парламенту. ЕПП окупља партије центра и десног центра из цијеле Европе. Партија демократског прогреса је једина партија из Републике Српске која је члан ове групације, наводе у ПДП.

Господине предсједниче Мартенс,

обраћам Вам се као предсједник партије из породице Европске народне партије (ЕПП), са жељом да наредних дана наш регион начини важан корак напријед ка својој европској будућности.

Наиме, као што знате, следеће седмице институције Европске уније донијеће одлуку о томе да ли ће бити одређен тачан датум за почетак преговора Србије са Европском унијом. Имајући у виду храбре и одлучне потезе власти у Београду, њихову искрену жељу да Србију воде ка породици европских народа и земаља и све већу опредјељеност народа Србије за евроинтеграције, молим Вас да учините додатни напор са Ваше стране да одговор Европске уније буде позитиван.

С обзиром на тешке одлуке које је Србија донијела везано за Косово, те имајући на уму значај који Србија има за развијање добрих односа у региону, сматрам да би у овом тренутку Србији требало дати вјетар у леђа, охрабрити садашњу власт и народу Србије дати осјећај подршке и наде.

Европска народна партија, са кључном улогом у Европској комисији и најснажнијим клубом посланика у Европском парламенту може учинити много да се створе услови за доношење позитивне одлуке за Србију, те Вас у том контексту молим да свој ауторитет и положај искористите у том смјеру.

Напредак Србије ка Европској унији, уз пуноправно чланство Хрватске од јула ове године, имаће веома позитиван утицај на развој догађаја и у Босни и Херцеговини, те ће учинити нашу европску перспективу још изгледнијом, а за очекивати је и да ће довести до пораста подршке евроинтеграцијама, посебно у Републици Српској.

Имајући све наведено у виду, још једном апелујем да, у име економског развоја, наставка изградње међусобног повјерења и европске будућности народа и земаља у БиХ и региону учините све што је у Вашој моћи да се за Србију, позитивном одлуком 28.јуна, створе услове даљег напретка ка пуноправном чланству у ЕУ.

С поштовањем

Младен Иванић

предсједник ПДП0 КОМЕНТАРА

 1. Ma gospodine Ivaniću, lijepo je što ste napisali pismo, odlično je da se pozivate i da će bh sebe videti kao deo porodice evropskih država, više nego patriotski je da se vasa partija prva u RS javna i sa otvorenim pismom opredelila i podržala, i da budem iskren još jednom zamolila Martensa za maksimalan napor dobijanja datuma.

  Svaka cast, ali sad malo da vidimo bukadžije, galamdžije, zajebante, vrlo važno, naravno, faktički, da li će se oglasiti, a bogme i bosić bi mogao podrzati.

 2. Иванић је једини озбиљни предсједник владе РС од рата па до данас. Захваљујући његовим реформама Републику Српску није урушио криминал, а плодови тих реформи СНСД (нажалост) одржава на власти.
  Једино нас он може спасити од самоуништења, као што је то урадио 2001. године.

 3. herctref, 21.06.2013. 07:19:45

  Додик се искомпромитовао ништа мање но Иванић, а има шансу код народа. Додик не води државу, него је неприкосновени владар ентитета, а капацитет да га води уз живот на кредит има и Милосава Јаковљевић. С тим да Милосава не би крала, па би нам било боље. Него, када ће у затвор они што су уништили здравство и наплаћивали Фонду здравственог осигурања лијекове по 3-4 пута већој цијени од велепродајне у региону?

 4. Ово је непотребно мијешање. Огромна већина грађана Србије је према посљедњим истраживањима изразила свој евроскептицизам.

  Ипак, Њемачка се пита, а ја навијам за то да се датум не добије и да се евроинтеграције замрзну за извјесно вријеме те да се Србија посвети развоју економије на реалним основама. Овако губљење времена од датума до датума и вјера у илузију само погоршава позицију и можда Србију води у потпуну пропаст.

  Врло вјероватно да ће овај датум још морати да се чека што ипак није добра вијест јер ће то да значи да неће бити овако како прижељкујем већ да ће режим у Београду наставити са уступцима.

 5. Ivanić mislim da ne bi ni mogao da postane neki funkcioner jer ima nekih krivičnih prijava i pravosnažnih presuda. Nešto je muljao sa šumama, ne znam tačno cifru koju je stavio u džep, ali znam da je proglašen krivim i osuđen na zatvor. Mladene drži se ti nauke slab si na politiku, u stvari na funkcije, pa tek kad si otišao sa vlasti ispostavilo se da si ti praktično samo krao i prodavao banke za 1 euro!

 6. Које идентитете? Господина Херцтрефа? Ја сам само снимио за архиву, а ко је украо идентитет, то не знам. Како се онда сада зовеш ако ти је украден идентитет. Остао си без идентитета!? 😀 Предлажем да ме пријавиш полицији, г-дине екс-Херцтреф. Али немој оној шиитској милицији у Ирану, но МУП-у РС!