Иванић писао Јагланду и Филеу: Не оспоравајте изборе, неки то једва чекају

Младен Иванић, предсједник ПДП и делегат у Дому народа Босне и Херцеговине упутио је писмо Торбјорну Јагланду, Генералном секретару Савјета Европе и Штефану Филеу, Комесару за проширење Европске Уније. Поштовани, Поводом најновијих догађаја везаних за неспособност владајућих партија да испуне обавезу Босне и Херцеговине по питању импелементације пресуде у случају Сејдић-Финци, осјећам потребу да Вам […]

четвртак, април 18, 2013 / 11:59

Младен Иванић, предсједник ПДП и делегат у Дому народа Босне и Херцеговине упутио је писмо Торбјорну Јагланду, Генералном секретару Савјета Европе и Штефану Филеу, Комесару за проширење Европске Уније.

Поштовани,

Поводом најновијих догађаја везаних за неспособност владајућих партија да испуне обавезу Босне и Херцеговине по питању импелементације пресуде у случају Сејдић-Финци, осјећам потребу да Вам укажем на неколико ствари:

Прије свега, желим да Вас обавијестим да је, из моје и перспективе Партије демократског прогреса, приступ овом проблему из Републике Српске конструктиван и окренут ријешењу, без обзира да ли се ради о владајућим странкама или опозицији. Сви приједлози из Републике Српске су директно усмјерени ка имплементацији пресуде и елиминацији било какве дискриминације у изборном процесу у Босни и Херцеговини. Очигледно је да је проблем у Федерацији БиХ, гдје постоји велико неслагање међу политичким субјектима око тога како провести пресуду Сејдић-Финци.

Такође сматрам да је одговорност за неиспуњавање овог важног задатка на европском путу Босне и Херцеговине, прије свега, код оних политичких партија и политичара који врше власт у Босни и Херцеговини.

У том погледу, желим да Вам скренем пажњу и на поруке које су у последње вријеме упућене према лидерима и јавности Босне и Херцеговине, везано за неспровођење пресуде у случају Сејдић-Финци. Представници Европске Уније су, у више наврата, упозорили да резултати избора неће бити прихваћени у случају нерјешавања питања Сејдић-Финци. У свакој нормалној земљи и нормалном друштву овакво упозорење било би схваћено крајње озбиљно и представљало би ударац на кредибилитет и ауторитет власти.

Међутим, у Босни и Херцеговини, код кључних политичких лидера, ово се доживљава као позив да се ништа не ради, јер, поједностављено, непризнавање избора или чак можда њихово неодржавање гарантује останак на власти ове групације политичких партија и након 2014.године.

Желио бих да нагласим да би овакав приступ европских институција могао имати негативне посљедице по мотивисаност градјана за промјене, да представља гушење демократије и подршку оним политичким партијама и лидерима који су најодговорнији за тренутно стање у БиХ.

Инсистирање на непризнавању резултата општих избора, те охрабривање оних који због тога изборе желе одгодити, заправо представља кажњавање грађана у БиХ, а не оних који су најодговорнији.

Имајући у виду наведено, молим Вас да још једном размотрите најављене потезе и да уважите потребу да активности европских институција према БиХ не буду усмјерене против народа који живе у Босни и Херцеговини, већ према њеном демократском развоју и европској будућности. Једини начин да се садашње стање промјени су избори и молим Вас и остале представнике европских институција да својим потезима, макар они били и најдобронамјернији, не оспоравате изборе унапријед.

Младен Иванић,с.р.

Предсједник ПДП и делегат у Дому народа Парламента БиХ

У Бањалуци, 17. априла 2013. године0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор