Иванић: Нисам дао сагласност за потпис било чега, што не уважава ставове Српске

Кабинет члана Предсједништва БиХ из Републике Српске до посљедњег дана није дао сагласност за потписивање текста заједничких декларација земаља учесница Берлинског процеса, све док нису уважене сугестије надлежних институција Републике Српске.

четвртак, 12 јула, 2018 / 15:54
Напомињемо да су првобитни текстови декларација мијењани све док нису испоштовани захтјеви свих земаља учесница, укључујући и ставове из Републике Српске.
Кроз Одлуку Предсједништва БиХ дата је сагласност за потписивање Декларације о несталим лицима, али не и за приступање Оквирном плану за рјешавање питања несталих особа и сукоба у бившој Југославији. Оквирном плану, како је наведено у Одлуци, не може се приступити све док не буде спроведена комплетна процедура у БиХ, у складу са Законом о несталим лицима и уставноправним надлежностима, након консултација са свим релевантним институцијама у БиХ, што наравно укључује и Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.
Тиме су у потпуности испоштоване сугестије надлежних институција Републике Српске.
У Декларацији о ратним злочинима избрисан је дио у вези са симболима, што је била сугестија Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.
Напомињемо да је Кабинет члана Предсједништва БиХ из Републике Српске у вези са дефинисањем коначног текста ове декларације, али и осталим текстовима, све вријеме сарађивао и са стручним тимом Републике Србије, која је такође подржала ову Декларацију.
Кад је ријеч о Изјави из области борбе против корупције, у потпуности је измијењена на начин да буду испоштоване све сугестије Владе Републике Српске. С обзиром на то да се ради о врло осјетљивој теми свако, па и најмање погрешно тумачење може направиту штету само Републици Српској. Површност и злоупотреба, чак и најосјетљивијих тема у сврху предизборне кампање прешла је сваку мјеру.


Оставите одговор