Иванић: Неће бити рата, јер Бакир и Сефер неће узимати пушке

Српски члан Предсjедништва БиХ Младен Иванић оцијенио је да би тензије у региону букнуле и без одржавања референдума у БиХ, као и да сматра да безбједност РС није угоржена.

недеља, септембар 25, 2016 / 11:55

Српски члан Предсjедништва БиХ Младен Иванић оцијенио је да би тензије у региону букнуле и без одржавања референдума у БиХ, као и да сматра да безбједност РС није угоржена.

Он је за Курир изјавио да је очекивао да се Бакир Изетбеговић огради од ратне реторике Сафера Халиловића, али то што се није оградио за њега није забрињавајуће.

"Не плашим се тих претњи. Нити Бошњаци имају такву опрему, нити такво оружје, а ни грађани немају ни воље ни жеље да ратују. У рату страдају обични људи, а не лидери који то промовишу. Они остану живи и буду богатији после тих ратова. Већина грађана апсолутно није за то. Наравно, претње не треба потценити, ми о томе водимо рачуна, али да ли је безбедност РС угрожена – апсолутно није", поручио је Иванић.

Он је за Курир рекао да је дао подрску референдуму иако сматра да би било прикладније да је одржан после избора.

Оцењује да се референдум одржава да би Милорад Додик "намакао који проценат више на предстојећим изборима", али и због националног поноса. Инциденте, чак ни појединачне, не очекује.

Упитан да ли је оправдан страх код људи да може доћи до рата Иванић одговара – "Наравно да није. Јесу се дигле тензије, референдум се уклопио у кампању у којој и иначе буде тензија, али мислим да референдум није за то крив. Мислим да је нагло букнуло оно што је било прикривено. Посебно међу политичарима".

Иванић сматра да је референдум мало допринео ескалацији нетрпељивости, али и "разголио превелике унутрашње разлике и визије које постоје унутар БиХ. Референдум је то само довео до краја".

Упитан да ли је очекива да ће све да оде тако предалеко и да се опет помиње рат Иванић каже да није и да мисли да је све то скупа било непотребно.

"Мислим да је једним добрим делом у пренаглашавању значаја референдума учествовала и међународна заједница, која се нагло упетљала у једном периоду", наводи Иванић додајући да су вероватно очекивали да ће притисак бити довољан разлог да власти РС одустану од референдума, а када су видели да од тога нема ништа, уследила је контра.

"Мислим да нам референдум и није требао за очување 9. јануара. Али кад је већ одлука донесена, онда је питање и националног поноса и, ако хоћете, права српског народа да га одржи и зато сматрамо да треба да се одржи", закључио је Иванић.

Он одбацује могућност нереда и немира.

"Све је узето у обзир, али апсолутно не постоји могућност озбиљнијих немира. Не верујем чак ни у појединачне инциденте", рекао је Иванић.

Као озбиљан политичар каже и да нема намеру да коментарише Халиловића. "Он је маргинална личност. Хоћу да причам о реторици, али о њему лично не пада ми на памет. Ратне реторике овде има и кључне политичке личности се нису оградиле од ње. Али јесу удружења попут Зелених беретки, они од којих се то најмање очекивало", рекао је Иванић.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *