Италијански истраживач пронашао симболе у Мона Лизином оку

РИМ – Енигматични осмијех Мона Лизе, чувеног портрета Леонарда да Винчија, већ вијековима опчињава историчаре умјетности, али тајна ове слике крије се заправо у њеним очима, тврде стручњаци. Методом увећавања, они су открили да се у Ђокондиним очима крије мистериозна порука, исписана сићушним бројевима и словима, преноси америчка агенција АП. Историчар умјетности Силвано Винченти наводи […]

среда, јануар 12, 2011 / 15:49

РИМ – Енигматични осмијех Мона Лизе, чувеног портрета Леонарда да Винчија, већ вијековима опчињава историчаре умјетности, али тајна ове слике крије се заправо у њеним очима, тврде стручњаци.

Методом увећавања, они су открили да се у Ђокондиним очима крије мистериозна порука, исписана сићушним бројевима и словима, преноси америчка агенција АП.

Историчар умјетности Силвано Винченти наводи да се у десном оку налази слово Л, а у левом слово С, док је број 72 „насликан” на мосту у позадини чувеног портрета који је настао прије 500 година.

„Симболи нису видљиви голим оком, сликани су танком четкицом, али се јасно разазнају испод лупе”, казао је он, додајући да ово откриће може дати одговор на питање ко је мистериозна жена на портрету и показати да је Да Винчи био заинтересован за религију и мистицизам.Оставите одговор