Италијански доктор бесплатно оперисао дјечака из Фоче

Директор дјечије кардиохирургије у клиници „ОПА – Маса“ у Италији Бруно Мурци успјешно је, уз помоћ стручњака из Универзитетске дјечије клинике /УДК/ у Београду, извршио бесплатну операцију срца петомјесечног дјечака Александра Тодоровића из Фоче. Доктор Мурци се одазвао позиву кардиолога Клинике за дјечије болести Бањалука Дарија Ђукића и директорке Универзитетске дјечије клинике у Београду Иде […]

недеља, октобар 7, 2012 / 12:05

Директор дјечије кардиохирургије у клиници „ОПА – Маса“ у Италији Бруно Мурци успјешно је, уз помоћ стручњака из Универзитетске дјечије клинике /УДК/ у Београду, извршио бесплатну операцију срца петомјесечног дјечака Александра Тодоровића из Фоче.

Доктор Мурци се одазвао позиву кардиолога Клинике за дјечије болести Бањалука Дарија Ђукића и директорке Универзитетске дјечије клинике у Београду Иде Јовановић, те без новчане накнаде дошао у Београд са колегом анестезиологом Паолом дел Сартом и успјешно имплатирао вјештачку митралну валвулу малом Александру.

Дјечак се сада успјешно опоравља у УДК Београд.

"Александар Тодоровић је као тромјесечна беба примљен у болницу у Фочи у тешком здравственом стању, након чега му је у Дјечијој клиници Језеро – Сарајево постављена дијагноза комплексне урођене срчане мане", рекао је Срни доктор Дарио Ђукић.
Он је појаснио да је мали Александар због немогућности лијечења у Сарајеву упућен на УДК у Београду, гдје је изведен први оперативни захват.

Међутим, друга операција којој је дојенче требало бити подвргнуто кардиохирурзи из Београда нису досад радили на тако малој дјеци.

"Директорка УДК у Београду Ида Јовановић обратила се нашој клиници са молбом да дјечака представимо доктору Мурцију, пошто је упозната са успјешном сарадњом КЦ Бањалука и клинике `ОПА – Маса`", рекао је Ђукић.

Мурци, познат као велики хуманиста, прихватио је позив у Београд и средином прошлог мјесеца успјешно оперисао дјечака.

Ђукић је истакао да је сарадња између Мурција и КЦ Бањалука започела 2008. године, када је посредством удружења "Једно срце – један свијет" /Ун Цуоре Ун Мондо/ потписан споразум о сарадњи из области дјечије кардиологије и кардиохирургије са клиником "ОПА – Маса".

Према ријечима Ђукића, до сада је успјешно оперисано 15 малишана из Републике Српске захваљујући Фонду здравственог осигурања Републике Српске, Фонду здравственог осигурања регије Тоскана и удружењу "Једно срце – један свијет".
Ђукић је изразио очекивање да ће досадашња успјешна сарадња између кардиолога Италије и Српске бити настављена.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *