Италијанска Влада смањила порезе на приход грађана

Италијанска Влада данас је неочекивано смањила порез на приходе грађана са најмањим зарадама и обећала да ће испунити буџетске циљеве које је усагласила са ЕУ. Осмочасовна сједница Владе окончана је рано јутрос саопштењем у којем се наводи и да ће планирано повећање пореза на додату вриједност бити преполовљено, на један проценат. "Данас можемо да видимо […]

среда, октобар 10, 2012 / 11:04

Италијанска Влада данас је неочекивано смањила порез на приходе грађана са најмањим зарадама и обећала да ће испунити буџетске циљеве које је усагласила са ЕУ.

Осмочасовна сједница Владе окончана је рано јутрос саопштењем у којем се наводи и да ће планирано повећање пореза на додату вриједност бити преполовљено, на један проценат.

"Данас можемо да видимо да се буџетска дисциплина исплати и да има смисла. Сада можемо да дозволимо себи умјерено олакшање", рекао је Монти новинарима послије сједнице, преноси Ројтерс.

Оштре мјере штедње које је Монти увео од када је ступио на функцију у новембру појачале су ефекат рецесије у трећој највећој економији еврозоне, због чега се технократска влада нашла на удару критика свих политичких фракција.

Монти је раније повећао порезе и смањио пензије како би довео у ред јавне финансије и избјегао катастрофу каква се догодила у Грчкој.

Монти је до сада неколико пута рекао да се неће кандидовати на изборима за око шест мјесеци, али је рекао да би могао да настави обављање премијерске функције ако то од њега затраже политичке странке.

Новом одлуком владе, двије пореске стопе на најмање зараде биће умањене за по један проценат.

Грађани који зарађују годишње мање од 15.000 евра плаћаће порез од 22, умјесто 23 одсто, а за оне који зарађују од 15.001 евра до 28.000 евра важиће пореска стопа од 26, умјесто 27 одсто. Три пореске стопе за лица која имају веће годишње зараде нису промијењене.

Италија ће уравнотежити свој буџет у структурном смислу сљедеће године, као што је обећала партнерима из ЕУ, наводи италијанска Влада.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *